Preduzeće “Park” završilo veliku predproljetnu akciju uređenja zelenih površina u KS

Preduzeće “Park”, prije proljeća, koje je kalendarski stiglo prošle sedmice, završilo je svoju samostalnu veliku predproljetnu akciju čišćenja i uređenja javnih zelenih površina u Kantonu Sarajevo, a ljepote novog godišnjeg doba poput behara, cvjetova forzicije, pupova jorgovana i drugih zelenila vidljive su na svakom koraku u Sarajevu, kazala je Feni stručna saradnica za informisanje KJKP “Park” Aldijana Hamza.

Istakla je da se ove sedmice realiziraju redovni poslovi, jer je sve spremno za početak nove ljetne sezone, koja zvanično prema Programu održavanja počinje 1. aprila. Ovo preduzeće osim izvršene pripreme zelenih površina koja je podrazumijevala čišćenje i uređenje 2,9 miliona metara kvadratnih javnih zelenih površina, koliko je od ukupnog sarajevskog zelenila dodijeljeno preduzeću “Park” na održavanje, te svih sadnica na zelenim površinama za novu vegetativnu fazu, priprema i mehanizaciju kazala je Hamza.

Dodala je da je postojeća mehanizacija obnovljena i spremna za nove kvadrate, a preduzeće “Park” nabavilo je i nova sredstva za rad – naponske kosilice, trimere, freze i drugu opremu, kako bi uspješno odgovorilo zadatku.

U Parkovom rasadniku u Nedžarićima i Sokolović Koloniji počela je i proizvodnja i uzgoj ljetnog segmenta sezonskog cvijeća.

Hamza je napomenula da će za nepunih mjesec dana u staklenicima vrtlari i cvjećari ovog preduzeća uzgojiti na stotine cvjetova, a krajem aprila i početkom maja “Park” će realizovati i svoju akciju ukrašavanja Sarajeva sezonskim cvijećem.

Inače nisu sve zelene površine u Kantonu Sarajevo u nadležnosti “Parka”, jer u Kantonu Sarajevo ima osam miliona metara kvadratnih javnih zelenih površina, a “Park” održava 37 posto, odnosno 2,9 miliona kvadrata. Na pragu nove ljetne sezone bitno je to naglasiti, jer je preduzeće “Park” spremno za svoje zadatke, kao i one koje općine kroz posebne sporazume povjere ovom preduzeću, ali dobro je da i građani znaju da su preostale zelene površine tokom ljeta dužni održavati, vlasnici ili privredni subjekti u čijem je vlasništvu zemljište – poručila je Hamza.

Radio AS