Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja KS: Ministrica (ne)svjesno izaziva štrajk?

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH (SSOOiO) – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo saopštio je da je pokrenuo proceduru organizovanja sindikalnih aktivnosti, koje ne isključuju štrajkove i proteste, a sve s ciljem zaštite interesa radnika osnovnih škola u Kantonu Sarajevo.

Kako navode u saopštenju za javnost, razlog je Prijedlog zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi u Kantonu Sarajevo koji je utvrdila ranije ovog mjeseca Vlada Kantona Sarajevo na prijedlog ministrice za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naide Hota-Muminović.

“Već je izvjesno da će početkom aprila Sindikat jednosatnim štrajkom upozoriti članove Vlade i zastupnike u Skupštini Kantona Sarajevo da se pogrešna odluka ministrice za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naide Hota-Muminović treba ispraviti i u zakon ugraditi nedostajući stav u članu 109”, naglašeno je.

Kako naglašava SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo ‘u članu 109. Zakona ministrica Hota-Muminović je, uprkos jasno izraženom usmenom i pisanom stavu Sindikata, izbrisala stav iz važećeg zakona koji glasi “U proceduri koja prethodi postupku izbora i imenovanja direktora, članovi školskog odbora iz reda roditelja, odnosno radnika obavezni su podržati obrazložen prijedlog vijeća roditelja, odnosno radnika koji se dobija neposrednim i tajnim izjašnjavanjem svih zainteresovanih članova vijeća roditelja, odnosno radnika”.

Radio AS