Premijer Uk i ambasador di Ruzza o nastavku projekta ARS AEVI

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk primio je u službenu posjetu ambasadora Republike Italije, Nj.E. Marca di Ruzza, s kojim je razgovarao o nizu projekata koje podupire Italija, među kojima su Dan nauke, zagađenje zraka, okoliš, uspostava avio linije između Sarajeva s italijanskim gradovima…

Jedna od tema u fokusu bila je izgradnja Muzeja savremene umjetnosti ARS AEVI, čiji je idejni projekt poklonio italijanski arhitekt Renzo Piano.

Podsjetimo, ranije je potpisan sporazum o podržavanju izgradnje Muzeja između Grada Sarajeva, Kantona Sarajevo, Općine Novo Sarajevo, te Ambasade Italije u BiH, a na taj način je dobivena urbanističku saglasnost. Nakon toga je s italijanskom razvojnom agencijom (AICS) raspisan tender za odabir firme za izvedbene projekte. Prošle jeseni okončana je procedura javnog poziva za izvedbeni projekt, a AICS je sa stručnim žirijem odabrala firmu koja će to raditi. Kako je rečeno tokom sastanka, izvedbeni projekt, koji je preduslov za dobijanje građevinske dozvole, trebao bi biti gotov u junu ove godine.

Uporedo, s brojnim partnerima radi se na prikupljanju sredstava za izgradnju muzeja, uz pomoć UNESCO-a, iz kojeg je ranije najavljeno da će kreirati specijalni fond za prikupljanje sredstava za izgradnju novog Muzeja, ali i za jačanje kapaciteta u smislu upravljanja i zaštite kolekcije.

Ovom prilikom, premijer Uk je naveo da će uspostava muzeja biti jedan od fokusa u njegovom mandatu, te da će nastaviti praksu saradnje na ovom projektu koju Vlada ima s ostalim partnerima, Ambasadom Italije, JU Gradski muzeji, pod čijim okriljem se nalazi i Muzej ARS AEVI, Gradom Sarajevo, Općinom Novo Sarajevo, UNESCO-om…

Kako je rečeno na satanku, bit će nastavljena saradnja i na projektu Green Cities koji primarno implementira Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), u saradnji sa ostalim partnerima, pogotovo u dijelu održive urbane mobilnosti gdje će Vlada Italije donirati pola miliona eura.

Radio AS