Premijera baletnog triptiha, opera, predstava i koncert na repertoaru programa “Kultura na ulice”

Specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo “Kultura na ulice 2023!” za sve građanke i građane Kantona Sarajevo donosi vrhunski repertoar za prvu sedmicu jula.

U srijedu, 5. jula 2023. godine sa početkom u 21 sat, na pozorišnom trgu Susan Sontag publika će moći uživati u večeri posvećenoj plesu. Tu noć premijerno će biti izveden prvi dio baletnog triptiha “K’o nekad u osam”, u koreografiji i režiji Ekaterine Vereshchagine. U baletu “K’o nekad u osam” članovi baletnog ansambla plesat će na muzičke hitove 70-tih godina.

U predstavi igraju solisti i članovi ansambla Baleta NPS: Nataša Gaponko, Darika Dunganova, Ana Kuzmanović / Luisa Escamilla Rodriguez, Selma Efendić, Ivan Salonski, Bulat Gareev, Goran Staniškovski, Flavio Alberto Valentino i Denis Zhuchenko.

Drugi dio večeri rezervisan je za savremeni ples i flamenco “Metamorphosis” u koreografiji i režiji Daniele Knežević. Plesačica je Daniela Knežević, a Dario Kos svira udaraljke.

U savremenom plesu i flamencu “Metamorphosis” učestvuju učenice baletske škole “Aurora“ – KUD Baščaršija”.

“Radnja baleta ‘K’o nekad u osam’ se dešava u nekom od popularnih sarajevskih klubova, glavnom okupljalištu mladih. Mlada ‘sarajevska raja’ se okuplja na projekciji filma sa početkom u osam, kao i svake subote, nakon koje slijedi igranka gdje se momci i djevojke upoznaju, plešu na muzičke hitove 70-tih godina, međusobno se druže. Ono što se neraskidivo vezuje za dušu koju Sarajevo ima jeste period takozvanog „onog vremena“ kojeg se sa nostalgijom i čežnjom sjećaju, kako oni koji su imali to zadovoljstvo da ga dožive, tako i nove generacije koje slušaju od svojih roditelja o vremenu gramofonskih ploča, Rock’ n’rolla, filmskim projekcijama subotom, igrankama u osam, na kojima se upoznavalo, družilo i zaljubljivalo”, izjavila je Ekaterina Vereshchagina.

Filmski klasici u izvedbi sarajevske filharmonije u okviru programa “Kultura na ulice! 2023”

“Kultura na ulice! 2023” je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

Tim povodom, u četvrtak, 6. jula 2023. godine s početkom u 21:00 sat, na pozorišnom trgu Susan Sontag, sarajevska publika moći će uživati u izvedbama poznatih numera iz nezaboravnih holivudskih filmskih ostvarenja. Svi koji budu prisutni imat će priliku čuti i uživati u izvedbama muzičkih tema iz popularnih i kultnih filmova poput Kuma, Jamesa Bonda, Valter brani Sarajevo, Ratovi zvijezda, Nemoguća misija itd. Orkestrom Sarajevske filharmonije dirigovat će maestra Samra Gulamović.

Komična opera “Telefon” u petak na Pozorišnom trgu Susan Sontag

Komična opera u jednom činu “Telefon”, rađena na muziku Giana Carla Menottija, u režijskoj postavci Aleksandra Nikolića, bit će izvedena na pozorišnom trgu Susan Sontag u petak, 7. jula sa početkom u 21 sat.

U ovoj komičnoj operi u jednom činu igraju prvakinja Opere NPS Aida Čorbadžić i Erol Ramadanović, te članovi baletnog ansambla NPS.

Predstava će biti izvedena uz klavirsku pratnju Fuada Šetića.

Na Bijeloj tabiji grčka tragedija “Car Edip” U subotu, 8. jula sa početkom u 21 sat, na Bijeloj tabiji, publika će moći uživati u izvođenju dramske predstave “Car Edip” dramatičara Sofokla, u adaptaciji i režiji slovenačkog reditelja Diega De Breae. Dramaturginja predstave je Džejna Hodžić, scenografiju potpisuje Diego De Brea, kostimograf je Blagoj Micevski.

U predstavi igraju: Izudin Bajrović, Mediha Musliović, Emir Fejzić, Dino Bajrović, Damir Čobo i Damir Mašić.

“Car Edip” je jedna od najznačajnijih antičkih grčka tragedija, prvi put izvedena oko 429. godine p.n.e. Pripada ciklusu triju tebanskih drama, kojem još pripadaju drame “Edip na Kolonu” i “Antigona”. Dramska predstava “Car Edip” realizirana je u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo i Festivala MESS. Predstava će biti izvedena uz podršku partnera specijalnog programa NPS “Kultura na ulice! 2023” JP Sarajevo.

Ulaz na sve događaje u produkciji specijalnog programa NPS “Kultura na ulice! 2023“ je potpuno besplatan.

Napomena: U slučaju vremenskih neprilika, organizator zadržava pravo promjene lokacija i termina.

Radio AS