Premijera predstave “Gidionov čvor” naredne sedmice u Pozorištu mladih

Premijera predstave “Gidionov čvor” biće održana u četvrtak, 25. maja u Pozorištu mladih Sarajevo s početkom u 20 sati.

U pitanju je novi projekat realizovan u koprodukciji Scene MESS, Pozorišta mladih Sarajevo i Udruženja Intermezzo. Reprizna izvođenja su zakazana za petak i subotu, 26. i 27. maja.

U predstavi “Gidionov čvor”, rađenoj prema tekstu američke dramatičarke Johnne Adams, Gidionova majka Corryn i njegova profesorica Heather suočavaju se sa svim kompleksnim pitanjima i problemima odrastanja mladih danas. Njihov susret iniciran je Gidionovim činom nakon kojeg povratka nema i stvari nikada više ne mogu biti iste. Baš kao i u stvarnosti u kojoj živimo, traženje odgovora počinje tek nakon što se problemi nagomilaju do tačke kada je na jednostavna pitanja nemoguće ponuditi jednostavne odgovore.

Učionica u kojoj se sastaju majka i profesorica postaje pozornica za suočavanje sa ličnim i sistemskim odgovornostima u procesu odgoja, obrazovanja i sazrijevanja mladih. Šta znamo i šta mislimo da znamo o našoj djeci? Imamo li vremena da ih pažljivo pogledamo i saslušamo to što nam imaju za reći? Koliko se nastavnici uopće mogu baviti svakim djetetom pojedinačno? Predstava se bavi gorućim pitanjima i problemima koji se tiču školskog sistema, slobode izražavanja, vršnjačkog nasilja, kreativne slobode, utjecaja nastavnika, uloge roditelja, odgovornosti i jednih i drugih.

Da li traženje odgovora dodatno zapetljava “Gordijev čvor” ili ipak vodi ka njegovom raspetljavanju, ostavljeno je gledaocu da odluči. Ono što je sigurno, taj čvor se ne može presjeći nego kao društvo moramo uraditi sve da do njegovog zapetljavanja ne dođe. I za to smo odgovorni svi. U predstavi “Gidionov čvor” igraju Selma Alispahić i Džana Džanić. Muziku za predstavu je radio Zoran Predin, dramaturg predstave je Adnan Lugonić, a za kostimografiju i scenografiju zadužena je Edna Slipčević.

Prodaja karata se vrši na blagajni Pozorišta mladih Sarajevo svakim radnim danom od 12 do 14 sati te nedjeljom od 9 do 11 sati. Rezervacije karata su moguće na broj telefona 033 442 572, kao i preko Facebook i Instagram stranice Pozorišta mladih. Rezervisane ulaznice se moraju preuzeti 24 sata prije početka predstave.

Radio AS