Premijera predstave “Mjera za mjeru” 28. marta na sceni SARTR-a

Premijera predstave “Mjera za mjeru” Williama Shakespeara u režiji Mirka Radonjića najavljena je za 28. marta u Sarajevskom ratnom teatru SARTR. Realizacija predstave dio je projekta “Kultura i kreativnost za zapadni Balkan” te je kofinansirana od Evropske unije. 

Projekat ima za cilj poboljšanje kreativnosti kulturnog sektora i unapređenje dijaloga na zapadnom Balkanu.

Direktorica Sarajevskog ratnog teatra Maja Salkić smatra da je predstava “Mjera za mjeru” izuzetno dobro promišljena, te da je u postavci jako hrabra.

“Posebno što me raduje kreativnost i hrabrost kolega da izađu iz nekih konvencionalnih okvira stvaranja na sceni i da preskoče neke već viđene ljestvice kreativnosti u našim pozorištima danas”, istakla je na današnjoj konferenciji za medije Salkić.

Govoreći o aktuelnosti komada, ona je kazala da su odnosi prema ženama danas u našem društvu jednaki kao što su bili prije 400 godina, iako živimo u nekim demokratskim okvirima.

“Nažalost dominacija žene je umotana u neki privid. Mislim da imamo jako malo empatije i saosjećanja i u pozorištu upravo o tome trebamo da govorimo. Pozorište je mjesto slobode i hrabrosti”, navela je između ostalog Salkić.

Reditelj predstave Mirko Radonjić kazao je da je dio predstave koji se igra na sceni tek dio fenomena pozorišnog čina.

“U tom smislu ne volim da govorim puno o tome šta je predstava. Mislim da će se ona velikim djelom odvijati i u samoj publici. I u tome šta su promišljanja, šta su asocijacije i šta su uopšte afiniteti i mogućnosti razumijevanja publike”, kazao je Radonjić.

On je kazao da je svima u ekipi Šekspirovo djelo, njegove teme, njegov jezik dalo prostora da maštaju da na krilima njegovog jezika probaju da polete u umjetničkom činu.

Dramaturginja Nejra Babić navodi da “Mjera za mjeru” govori o licemjerstvu, a da predstava govori iz pozicije likova koji jesu žrtve tog licemjerstva.

Radnja predstave “Mjera za mjeru” smještena je u Beč u kojem je početkom 17. vijeka došlo do zloupotrebe moći. Skoro pola vijeka kasnije, žrtve su odlučile prijaviti taj slučaj. Likovi koji zauzimaju manji prostor u ovoj drami, u predstavi dobijaju priliku da svjedoče o svojim i tuđim nedaćama.

U predstavi igraju Snežana Bogićević, Ana Mia Karić, Adnan Kreso, Hana Zrno, Kemal Rizvanović, Matea Mavrak, Faruk Hajdarević i Emir Fejzić.

Autorski tim predstave čine dramaturgija Nejra Babić, kostimografija Lina Leković te muzika Hanan Hadžajlić.

Predstava “Mjera za mjeru” također je podržana od Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO) koja podržava i unapređuje regionalnu i multikulturalnu saradnju mladih na zapadnom Balkanu. Programi RYCO-a usmjereni su na stvaranje mogućnosti za uključivanje mladih u aktivnosti koje doprinose međusobnom razumijevanju i pomirenju u građanskom, društvenom, obrazovnom, kulturnom i sportskom domenu.

(FENA)

Radio AS