Ministarstvo privrede KS: Još tri miliona maraka za uređenje poslovnih zona

Ministar privrede Kantona Sarajevo Zlatko Mijatović potpisao je danas sporazume po Programu      raspodjele  finansijskih sredstava za infrastrukturno uređenje i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa u poslovnim zonama Kantona Sarajevo za 2024. godinu. Sporazumi su potpisani sa načelnicima i predstavnicima općina Ilijaš, Hadžići, Centar i Novi Grad i to u ukupnom iznosu od 2.977.294 KM.  

“Kako bismo Kanton Sarajevo učinili privlačnim za investicije, u kontinuitetu sufinansiramo projekte općina koji se odnose na rješavaje imovinsko-pravnih odnosa, te infrastrukturnu pripremu poslovne zone. Između ostalog, to podrazumijeva izgradnju neophodne infrastrukture kao što su saobraćajna i vodovodna mreža, kišne i fekalne kanalizacije, gasne mreže i elektroinstalacija, te izgradnju drugih infrastrukturnih objekata neophodnih za poslovanje u poslovno-industrijskim zonama”, rekao je ministar Mijatović.

Pojasnio je koje projekte danas potpisanim sporazumima Ministarstvo privrede KS sufinansira.

Na području Općine Hadžići ove godine će se nastaviti sa izgradnjom infrastrukture i rasvjete u Privrednoj zoni Hadžići, gradit će se panelna ograda i radit će se montaža kontrolnog pristupa, koje će kako navode iz ove Općine imati funkciju zaštite imovine u ovoj privrednoj zoni. Općini Hadžići je danas potpisanim sporazumima na raspolaganje stavljeno ukupno 231.134,92 KM.

Uspostava Industrijske zone Luke, Ilijaš je strateški projekat Općine Ilijaš, pa tako i Kantona Sarajevo. Prema podacima iz 2022. godine u Industrijskoj zoni Luke Ilijaš je aktivno 13 privrednih subjekata koji zapošljavaju 384 radnika. U 2024. godini Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo sufinansira dva projekata u ovoj industrijskoj zoni i to prvi koji se odnosi na rješavanje imovinsko pravnih odnosa i drugi je projekat izgradnje puta dužine nešto manje od 120 m. Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo je za ovu zonu u 2024. godini namijenilo sredstva u iznosu od 776.160,00 KM.

Kada je riječ o Općini Centar, i ove godine pripremljena su sredstva za Inovacijsko-tehnološki park Šip koji je poslovna zona sa ogromnim potencijalom. Preduslov za nastavak građenja trenutno prodatih lokacija je osiguranje saobraćajne i komunalne infrastrukture. Planirano je da se projekat radi u dvije faze i to 1. faza: Izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, elektromreže, gasnih instalacija i telekomunikacione mreže i dio saobraćajnice, a 2. faza obuhvata preostali dio saobraćajnice i otvoreni parking prostor za 70 parking mjesta.

U 2024. godini Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo sa iznosom od 1.270.000,00 KM sufinansira izgradnju vodovodne, kanalizacione, elektro, gasne i telekomunikacijske mreže dužine cca 850 metara i izgradnju saobraćajnice dužine cca 400 metara.

Privredna zona Bačići je druga po veličini privredna zona na području općine Novi Grad Sarajevo. U proteklom periodu Općina Novi Grad Sarajevo je u saradnji sa Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo izgradila dio saobraćajnice sa dvije trake i trotoarom za pješake te bi nastavak izgradnje ostatka saobraćajnice znatno olakšao poslovanje i funkcionisanje privrednih subjekata na ovom području.

Cilj projekta je stvoriti uslove za lakše funkcionisanje velikog broja postojećih privrednih subjekata u poslovnoj zoni, te omogućiti daljnji razvoj ove privredne zone. U 2024. godini u poslovnoj zoni Bačići sufinansiramo projekat rekonstrukcije odnosno izgradnje ulice Bačići u dužini od 572 m i to sa 700.000 KM.

Nadzor nad ovim projektima vršit će Zavod za izgradnji Kantona Sarajevo.

“Razvijanje postojećih i stvaranje novih poslovnih zona visoko je rangiran prioritet Ministarstva privrede Kantona Sarajevo. Ove godine smo za projekte infrastrukturnog uređenja i rješavanja imovinsko pravnih odnosa u poslovnim zonama osigurali 7,5 miliona KM, od čega smo danas potpisali sporazume za realizaciju blizu tri miliona KM. Priliku ću iskoristiti i da pozovem načelnike ostalih općina da dostave spremne projekte kako bismo ih kao Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo podržali i kako bi privredu u našem Kantonu nastavili razvijati”, poručio je ministar Mijatović.

Načelnici su istakli značaj podrške koji imaju od Ministarstva i zahvalili ministru Mijatoviću na dobroj suradnji, saopšteno je iz Vlade Kantona Sarajevo.

Radio AS