Premijera predstave “Orestija” Slobodana Unkovskog uskoro na sceni Narodnog pozorišta

Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo će u subotu, 20. maja s početkom u 19:30 sati premijerno biti izvedena predstava “Orsetija” rađena prema tragediji dramatičara Eshila, a u režiji Slobodana Unkovskog.

U predstavi igraju: Vedran Đekić, Mediha Musliović, Izudin Bajrović, Ermin Sijamija, Ejla Bavčić Tarakčija, Amina Begović, Maja Izetbegović, Merima Lepić Redžepović, Mona Muratović, Sanela Krsmanović Bistrivoda, Irfan Ribić, Alen Konjicija, Pavle Novaković, Faruk Hajdarević, Sara Seksan, Vedad Čano, Alisa Čajić i Elma Fetić.

Mit o Orestiji su u svojim tragedija obradili Eshil, Sofoklo i Euripid, a njegova problematika nadahnula je mnoge pisce iz kasnijih razdoblja (J. W. Goethea, H. von Hofmannsthala, G. Hauptmanna, E. O’Neilla I J.-P. Sartrea). Ostatak autorskog tima čine: dramaturginja Jelena Miljović, scenografkinja Adisa Vatreš Selimović, kostimografkinje Vanja Ciraj Džudža i Irma Saje te kompozitorica Irena Popović Dragović.

Slobodan Unkovski je redovni profesor na Fakultetu scenskih umjetnosti u Skoplju. Također je gostujući profesor na postdiplomskim studijima režije na nekoliko univerziteta u Sjedinjenim Američkim Državama.

Tokom dugogodišnje i iznimno uspješne karijere postavio je stotinjak predstava. Jedan je od najuspješnijih i najnagrađivanijih redatelja u regiji. Dobitnik je triju Zatnih lovor vijenaca sarajevskog MESS-a, pet Sterijinih nagrada, Grand Prixa BITEF-a te najprestižnijih slovenskih i grčkih pozorišnih nagrada.

Prva repriza dramske predstave “Orestija” planirana je za utorak, 30. maja s početkom u 19:30 sati. Rezervaciju ulaznica možete izvršiti na web stranici. Blagajna na dan izvođenja predstave radi dva termina: od 9 do 11:30 i od 15:30 do 19:30. Ostalim radnim danima radi od 9 do 15 sati.

Radio AS