Premijera predstave “Zašto ih nije briga” uskoro u Pozorištu mladih

U Pozorištu mladih Sarajevo u petak, 30. septembra u 20 sati premijerno će biti izvedena predstava “Zašto ih nije briga” u režiji Petra Pejakovića.

U predstavi igraju: Belma Lizde-Kurt, Hana Zrno, Lidija Kordić, Sanin Milavić i Mirza Dervišić. Dramaturgiju je radila Milana Matejić, scenografiju Narda Nikšić, kostimografiju Olivera Gajić, muziku Mirza Gološ, scenografske elemente Mirjana Čistopoljski i Mediha Džambegović. Asistent kostimografa je Armin Ćosić, a fotograf Dženat Dreković.

“‘Zašto ih nije’ briga je pozorišna predstava koja prati bjekstvo životinja sa sjevernog pola koji je počeo da se topi. Polarna lisica i medvjed, foka, irvas i pingvin su protjerane iz svoje zemlje i zajedno kreću prema jugu u potrazi za vrtom u kojem su čuli da se nalazi raj za životinje. Ova neobična izbjeglička družina na putovanju nailazi na razna čudovišta i katastrofe: ostrvo smeća, more nafte, kiselu kišu, staklenu baštu, smog, lovačke hajke, vatrene stihije, nuklearne eksplozije, šoping centre i zološki vrt. Naivne, ranjene, hrabre i otkačene životinje prolaze pravu Odiseju na svojoj Noevoj santi koja se pretvara u Brod ludaka u potrazi za Nedođijom. Predstava se radi po motivima komada D. M. Larsona ‘Zašto ih nije briga šta se događa sa Zemljom?'”, rekao je reditelj Petar Pejaković.

“Stvaralački tim u Pozorištu mladih pokušava da ne odgovori na ovo pitanje. Samo da ga glasno i jasno što više puta postavlja: Zašto ih nije briga šta se događa sa Zemljom? Zašto nas nije briga šta se događa sa Zemljom? Prirode i društvo ne postoje. Postoji samo Društvo protiv prirode. Mi ljudi smo to društvo. Udruženje uništavalaca prirode. Priroda se zločinački uništava. Mi smo ti zločinci. Negativci u ovoj tužnoj priči. Zašto to radimo? Zašto ništa ne osjećamo? Zašto nam nije stalo? Šta je to što je važnije? Šta će nam sve te gluposti? Kako nam nije žao? Da li nas je stid? Zašto ništa ne radimo da spriječimo zločin? Jesmo li saučesnici? Spakujte ta i druga mnoga pitanja i ukrcajte se na Santu. Ostalo je samo još malo mjesta. Isplovljavamo uskoro”, dodao je.

Predstava je nastala u koprodukciji Pozorišta mladih Sarajevo i KA Productions iz Crne Gore. Rezervaciju ulaznica je moguće izvršiti na brojeve telefona 033 442 572 i 033 205 799, kao i putem Facebook stranice. Blagajna Pozorišta mladih otvorena je svakim radnim danom od 12 do 14 sati i dva sata prije početka predstave.

Radio AS