U Sarajevu održana trka/šetnja za ozdravljenje “Race For The Cure”

Petnaesto izdanje najvećeg društveno odgovornog događaja u Bosni i Hercegovini Trke/šetnje za ozdravljenje “Race For The Cure” održano je danas ispred Sarajevo City Centra. Ovim događajem, koji je okupio brojne učesnike, slavi se život i ženama koje boluju od karcinoma dojke pokazuje da nisu same u svojoj borbi.

Kompletan novac od registarcija odlazi za mamografske preglede, psihološku pomoć, kao i za pakete za svaku novooperisanu osobu.

Među onima koji su podržali događaj bili su i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ministar zdravstva, prof.dr. Haris Vranić te ministar finansija Davor Čičić.

“Ništa na ovom svijetu nije sigurno osim ljubavi majke i sestara za one sretnike koji ih imaju u životu. Kad smo djeca majku doživljavamo kao sveobuhvatnu snagu koja štiti i hrani. Majka je hrana, ljubav, toplina, zemlja. Kad te ona voli, znači da si živ, ukorijenjen, da si kući. Važno je da čuvamo naše majke i sestre, da budemo uz njih makar mali dio koliko su one tu za nas”, poručio je ovom prilikom premijer Forto.

Ministar Vranić kazao je da je Ministarstvo na čijem je čelu opredjeljeno za projekte prevencije, odnosno ranog otkrivanja bolesti. 

“Nakon uspješno realizovane kampanje ‘Život je u pitanju’ i preventivnih pregleda koje je Ministarstvo zdravstva pokrenulo po prvi put u Kantonu Sarajevo, u okviru kojih je obavljeno i preko 5.000 preventivnih mamografija, nastavljamo sa našom podrškom u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti”, rekao je ministar Vranić.

Kao uvod u današnji događaj organizacija “Think Pink” jučer je na Vilsonovom šetalištu upriličila Dan zdravlja. Građani su imali priliku besplatno obaviti mamografiju, ultrazvuk dojki, ultrazvuk štitne žlijezde, mjerenje nivoa glukoze, pritiska, holesterola i mokraćne kiseline.

Također su im iz organizacije “Think Pink” osigurali i konsultacije sa psiholozima, ginekologom, radiologom, ljekarom opće prakse i nutricionistima. Na raspolaganju su im bili i edukativni materijali o ženskom zdravlju, prevenciji bolesti i karcinomu dojke.

Organizacija “Think Pink” se već dugi niz godina bavi osnaživanjem zdravlja žena kroz različite aktivnosti, kako kroz podizanje svijesti, informisanje i edukaciju, tako i kroz pružanje direktnih zdravstvenih usluga i usluga psihosocijalne podrške ženama koje se suočavaju sa karcinomom dojke, ali i zdravim ženama u cilju jačanja svijesti o važnosti redovnih pregleda i brige za svoje zdravlje.

Radio AS