Premijerno u BiH koncert jednog od najznačajnijih italijanskih jazz pijanista Livija Minafre

Premijerno u Bosni i Hercegovini koncert će održati jedan od najznačajnijih talijanskih jazz pijanista Livio Minafra, koji je tokom bogate karijere održao gotovo 800 koncerata u 27 zemalja svijeta. Koncert će biti realizovan u Bošnjačkom institutu u Sarajevu, u četvrtak 14. septembra, u 20 sati.

Livio Minafra dobitnik je značajne talijanske nagrade “Top Jazz” 2005., 2008. i 2011., Livio Minafra prvenstveno nastupa solo, a kao pijanist, skladatelj, aranžer i harmonikaš sarađivao je s grupama kao što su MinAfric Orchestra, Kocani Orkestar, Canto Generale, Radioderviš, Divanhana.

Vlasnik je četiri muzičke diplome: Klasični klavir, Orkestracija za bandu i jazz na Konzervatoriju u Bariju i Glazbena kompozicija na Konzervatoriju u Materi. Do danas je izdao četiri klavirska solo albuma.

U pratnji slavnog pijaniste nastupit će Mimma di Vittorio, balerina koja će prvi put na daskama gradskog kulturnog centra izvesti butoh – japanski ples tame koji nam, kroz pokrete, emociju i dramsku napetost, donosi potpuno novi uvid u ovu savremenu plesnu formu.

Mimma Di Vittorio, po zvanju doktorica sportskih nauka, od malih nogu je učila klasični, moderni i tip step ples, a nakon toga nastavila sa studijem suvremenog plesa i kazališnog plesa, butoha, kontaktne improvizacije i autentičnog pokreta.

Osnovala je Udrugu za širenje novog plesa Butoh te postala njezina kreatorica i umjetnička kustosica. Već nekoliko godina organizira međunarodne New Butoh Dance radionice koje vodi japanska plesačica Sayoko Onishi.

Mimma Di Vittorio članica je Međunarodnog plesnog vijeća, službene i svjetske organizacije svih oblika plesa. Koncert talijanskih umjetnika u Sarajevu realizovat će produkcija ArtWork, te će ulaz na koncert za sve posjetitelje biti slobodan.

Radio AS