Projekat Ministarstva zdravstva KS: Pet osoba dobilo savremene bioničke proteze

Savremene bioničke proteze, u okviru pilot projekta Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, dodijeljene su danas. Uslove za dodjelu ovih proteza prema Javnom pozivu o dodjeli protetičkih sredstava u svrhu zdravstvenog zbrinjavanje osoba s invaliditetom ispunilo je pet osoba.

Radi se o mioelektrično kontroliranim i višestruko zglobnim ručnim protezama i multiprocesorski kontrolisanom koljenu/protezi.

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo prof. dr. Haris Vranić je ovom prilikom naglasio kako je  Ministarstvo prepoznalo potrebu za osnaživanjem projekata koji će unaprijediti kvalitet života osiguranicima, pogotovo kategorijama stanovništva koje su marginalizirane i dobijaju samo ono što im je zakonom određeno.

“Izuzetno sam ponosan na ovaj projekt Ministarstva zdravstva i drago mi je da smo došli do njegove realizacije. Nabavkom ovih proteza želimo prekinuti praksu po kojoj se nešto stalno obećava, ali se ne realizira. Drago mi je što su ovi ljudi dobili proteze, želim im da dobro savladaju tehniku rada s njima i što uspješnije ih koriste u svakodnevnom životu. Stil života im se drastično mijenja, kao i kvalitet onoga što oni mogu sada pružiti, nego što su ranije pružali. Nastavljamo s ovakvim i još većim projektima i ubuduće”, izjavio je ministar Vranić.             

Jedan od onih koji su dobili protezu – mikroprocesorski kontrolisano koljeno, Asad Omerović, zahvalio se Ministarstvu zdravstva na čelu s ministrom Vranićem, jer je, kako je rekao, po prvi put dobio ovakvu protezu, koja je standard u drugim državama.

“Ova proteza je nešto što je novo i funkcionalno, a s njom mogu voziti bicikl, mogu planinariti, hodati po 10-15 km. Prvi put sam uzeo dijete u ruke, ne bojeći se da ću pasti, jer samo koljeno na ovoj protezi amortizuje i sprječava klizanje i pad. Prvi put imam nešto novo i pod garancijom”, objasnio je Asad.

Damir Vatreš, koji je kao šestogodišnjak izgubio ruku, danas je pojasnio kako mu proteza mnogo znači, za obavljanje radnji i poslova u svakodnevnom životu. Tako npr. kako je rekao, sada može ponijeti više predmeta odjednom, svezati pertle na obući…

“To su smiješni procesi za neke ljude, ali meni su suze krenule kada sam shvatio da to mogu obaviti nakon toliko vremena. Pokreti su čista kontrakcija i uključuju veliku koncentraciju da bi se pokrenula proteza. Sve je to trening”, naveo je Vatreš.

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo je predvidjelo sredstva za ovu svrhu u Budžetu Kantona Sarajevo u iznosu od 500.000 KM, a u budžetu za narednu godinu planirana su nova sredstva za nastavak ovog projekta.

Radio AS