Projekcijom filmova iz kategorije “Religija” završen 8. VIVA film festival u Kinoteci u Sarajevu

Večerašnjim projekcijama filmova iz kategorije ‘Religija’ završen je 8. VIVA film festival u Kinoteci Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Umjetnički direktor manifestacije Ratko Orozović kazao je za Agenciju Fena da je producent dokumentarnog filma “To je Toma” o legendarnom estradnom umjetniku bivše Jugoslavije Tomi Zdravkoviću, kojim je otvoren ovogodišnji 8. VIVA film festival, ponudio produciranje i filmova o Draganu Stojniću, šansonjeru čija biografija je vezana i za Bosnu i Hercegovinu odnosno Sarajevo, kao i filma o Kemalu Montenu, pjevaču, kantautoru i šansonjeru, Sarajliji po rođenju.

Grand prix ovogodišnjeg VIVA film festivala pripada filmu „Disident“ iz kategorije ‘Religija’, autora iz Hrvatske Ivana Mihaljevića. To priznanje će biti uručeno naknadno.

Orozović je zadovoljan što je Festival uspješno protekao i pored skromnih finansijskih uvjeta realizatora.

Pomoć su pružili kantonalno i federalno ministarstvo kulture, Francuski institut, ambasade Italije i Španije u Bosni i Hercegovini.

VIVA film festival je međunarodna manifestacija ekološkog, turističkog, religijskog i bh. omladinskog filma.

Ovogodišnji je 1. decembra otvorila dogradonačelnica Sarajeva Anja Margetić, a mnogobrojnoj publici u sarajevskoj Kinoteci obratili su se i Dževdet Tuzlić, član žirija i Savjeta Festivala, umjetnički direktor Ratko Orozović te producent filma “To je Toma” Oliver Paunović.

Publika je prvog dana imala priliku podsjetiti se i na ranije grand prix ostvarenje VIVA film festivala “Naše korijenje” francuskog reditelja Andrea Russela.

Drugog dana su prikazana ostvarenje iz kategorije ‘Ekološki film’, a u naredna dva dana i najbolji filmovi u kategorijama ‘Turizam’, ‘Religija’ i ‘Omladinski film’.

Ulaz na projekcije u Kinoteci čiji ambijent, prema zapažanju posjetilaca, još odiše šarmom nekadašnjih biskopa, bio je slobodan.

Radio AS