Prvačićima u Novom Sarajevu osigurani udžbenici i ruksaci sa priborom

Općina Novo Sarajevo za sve prvačiće osigurala je ruksake sa školskim priborom kao i udžbenike.

S tim u vezi obavještavaju se roditelji prvačića da se ne izlažu dodatnim troškovima vezanim za kupovinu ruksaka, udžbenika i pribora.

Sve detaljnije informacije o podjeli biće objavljene na školskim web portalima i oglasnim pločama, kao i na web stranici Općine Novo Sarajevo.

U osnovne škole u Novom Sarajevu u prvom upisnom roku upisano je 525 učenika. U toku je drugi upisni rok i sve informacije se mogu dobiti u najbližoj obrazovnoj ustanovi.

Ni ove godine, nažalost, stariji učenici neće dobiti besplatne udžbenike.

Rebalansom Budžeta Općine Novo Sarajevo, koji je usvojen na nedavnoj sjednici Općinskog vijeća Novo Sarajevo, nisu predviđena sredstva za nabavku udžbenika učenicima od drugog do četvrtog razreda osnovnih škola.

Tim povodom je reagovao Ahmed Kosovac, vijećnik Naše stranke u Općinskom vijeću.

“Prije više od mjesec dana na Komisiji za budžet pitao sam zašto ne finansiramo nabavku udžbenika učenicima od drugog do četvrtog razreda osnovnih škola, nakon što su to najavili iz Općine Ilidža i Općine Centar. Dobio sam odgovor da nema vremena, i da ćemo to planirati za narednu godinu. Nakon što je na jučerašnjoj sjednici Općine Novi Grad usvojen rebalans kojim se osiguravaju sredstva za nabavku udžbenika učenicima od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola, pitam načelnika Tanovića zašto jedino mi nemamo vremena? Možda je razlog zašto nemamo vremena jer nas se mjesecima prisiljava da raspravljamo o iznajmljenom električnom automobilu od 90 hiljada KM, dok su u Novom Sarajevu mnoge autobuske linije neredovne, ako ih uopšte i ima”, poručio je Kosovac.

Radio AS