Prvo reprizno izvođenje operete u dva čina “Orfej u podzemlju” večeras na sceni Narodnog pozorišta

Prvo reprizno izvođenje operete u dva čina “Orfej u podzemlju” kompozitora Jacquesa Offenbacha, u režijskoj postavci Nine Kleflin biće izvedeno večeras s početkom u 19:30 sati.

U predstavi učestvuju solisti i hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, Balet Narodnog pozorišta te Sarajevska filharmonija kojom će dirigovati maestro Ognjen Bomoštar. U naslovnim ulogama pojavit će se Tamara Štrelov Tabulov u liku Euridike, Amir Saračević igrat će Orfeja, Jasmin Bašić u ulozi Jupitera, te Ileš Bečei koji će utjeloviti lik Plutona.

Ostatak podjele čine: Adelisa Saračević, Melisa Hajrulahović Tomić, Hana Salihović, glumica dramskog ansambla Emina Muftić, Josip Katavić, Katarina Kikić Marić, Majo Marilović, Lejla Huseinćehajić, Siniša Markanović, Nedim Bašić, Dajana Segvić, Dragana Glumac, Alen Lemešević i Alen Mustafić.

“‘Orfej u podzemlju’, iako je star više od 150 godina nimalo nije otupio svoju ironičnu oštricu. Jacquesu Offenbachu je bilo dosadno klasicističko pozorište, izluđivala ga je malograđanština i robovanje formi. Htio se našaliti, baciti rukavicu tadašnjem društvu i pozvati ga u pozorište na predstavu koja će prštati od strasti i autentičnosti”, izjavila je Nina Kleflin.

Kako Kleflin navodi, radnju su autori smjestili u pastoralno idiličnu Tebu (svijet ljudi), na Olimp (svijet bogova) i u Had (podzemni svijet mrtvih), a oni su radnju prilagodili današnjem svijetu tj. smjestili u luksuzni hotel, milje ekskluzivnog resorta iz budućnosti. Na vrhu se nalazi sky bar, svijet bogova, a u podrumu kockarnica, svijet sijena. Oko hotela i u parku hodaju obični ljudi koji nemaju pristupa ni gore ni dolje.

“No suština je ista, onakva kakva je zamišljena još 1858. godine kad je djelo nastalo“, dodala je Nina Kleflin.

Koreografiju potpisuje Belma Čečo Bakrač, scenograf je Osman Arslanagić, kostimografska rješenja uradila je Vanja Ciraj Džudža, adaptaciju libreta Adnan Lugonić. Opereta “Orfej u podzemlju” proizvedena je u Parizu 21.10.1858. godine.

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo. Radno vrijeme blagajne je u dva termina i to od 9:00 do 11:30 sati i od 15:30 do 19:30 sati.

Radio AS