Radovima na objektu Franjevačke teologije rješava se visedecenijski problem

U toku su radovi na objektu Franjevačke teologije Sarajevo, u sklopu projekta koji realizira Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, s ciljem unapređenja energijske efikasnosti javnih objekata.

Resorni ministar Enver Hadžiahmetović kazao je da je osnovni benefit ovog projekta, u okviru kojeg će se vršiti radovi na 11 objekata, poboljšanje uvjeta za rad i boravak korisnika javnih ustanova, uz značajno smanjenje potrošnje energije i smanjenje emisija zagađujućih materija u zrak.

Profesor i ekonom na Franjevačkoj teologiji fra Emanuel Josić ističe kako je ovo značajan vid podrške ustanovi.

“Ministarstvo je riješilo jedan višedecenijski problem prokišnjavanja zgrade Franjevačke teologije. Ministar Hadžiahmetović je imao sluha i pomogao nam izdvajanjem sredstava za radove. Inače, zgrada Franjevačke teologije je visokoškolska ustanova koja se finansira isključivo sredstvima Franjevačke Provincije Bosne Srebrene. U novije vrijeme počeli smo dobijati značajna sredstva od kantonalne i gradske vlasti”, kazao je fra Josić.

Inicijativu za radove na objektu Franjevačke teologije podnio je Samir Bejić, vijećnik u Općinskom vijeću Novo Sarajevo i gradski vijećnik.

Radio AS