Raspisan tender za izvođača radova za izgradnju tramvajske pruge do Hrasnice

Za jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata u Kantonu Sarajevu danas je objavljen Poziv za dostavu ponuda za odabir izvođača radova. Projekt izgradnje tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice podrazumijevat će izgradnju 12,96 kilometara pruge, a rok za dostavu ponuda je 9. maj ove godine.

Ovaj projekt će, kako je istakao ministar saobraćaja KS Adnan Šteta, značajno poboljšati saobraćaj u Kantonu Sarajevo.

“Nakon skoro 40 godina priče o ovom projektu, danas je raspisan tender za izvođača radova. Plan je da na dužini od 12,96 kilometara pruge bude izgrađeno 20 stajališta, kao i okretnica na Ilidži. Od velikog značaja će biti kako za stanovnike Hrasnice i Ilidže tako i za cijeli Kanton. U prvom dijelu našeg mandata, preciznije 2019. godine pokrenuo sam ovaj projekt. Sada sam još zadovoljniji što je Vlada prepoznala moje inicijative i zalaganja i što smo došli do ovoga što imamo danas”, rekao je ministar Šteta.

Krajem prošle godine, nakon što su premijer Edin Forto i ministar Šteta potpisali mandatno pismo sa EBRD-om, raspisan je tender za nadzor i napravljeni su prvi koraci za početak realizacije ovog projekta.

“Od kako znam za sebe slušam legendu o tramvaju za Hrasnicu. Sada legendu pretvaramo u stvarnost. Izgradit ćemo prugu i kupiti tramvaje kojima će se građani voziti i do Hrasnice. Tu infrastrukturu će pratiti ekonomski i drugi razvoj. Unapređenje javnog prijevoza i proširenje tramvajske pruge, kao i trolejbuske mreže mora biti strateško opredjeljenje svih narednih vlada. Kada tome dodamo unapređenje i proširenje biciklističkih staza, moći ćemo reći da se krećemo prema Evropi u smislu kvalitete života u Sarajevu”, naglasio je premijer Forto, nakon današnjeg obilaska dionice buduće tramvajske pruge.

Izgradnja tramvajske pruge do Hrasnice je, kako je naveo načelnik Nermin Muzur, historijski projekt za Općinu Ilidža i sve njene stanovnike.

“Dugo smo čekali na ovaj projekt, slušali o njemu, zato sam ponosan na opredjeljenost Vlade Kantona Sarajevo za realizaciju ovog projekta i na saradnju sa ministrom Štetom, sa kojim činimo historijski trenutak za Hrasnicu i Ilidžu. Za stanovnike naše općine svakodnevnica će biti olakšana, a standard života kvalitetniji. Današnje raspisivanje tendera je odličan poklon svim stanovnicima Ilidže uoči 12. marta, Dana Općine Ilidža”, zaključio je načelnik Muzur.

Postupak nabavke će se provoditi putem EBRD-ovog portala za e-nabavku za klijente ECEPP i tim putem zainteresovani ponuđači mogu pristupiti dokumentaciji.

Radio AS