Raspisan tender za rekonstrukciju vodovodne mreže u KS, ugovor vrijedan 9,8 miliona eura

Iz Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo saopštavaju da je raspisan tender za izbor izvođača radova za Tranšu II projekta rekonstrukcije vodovodne mreže u Kantonu Sarajevo. Vrijednost ugovora je 9,8 miliona eura.

Kantonalno javno komunalno preduzeće Vodovod i kanalizacija Sarajevo u okviru ovog projekta planira rekonstrukciju vodovodne mreže na području cijelog Kantona Sarajevo, na trasi od općine Stari Grad, zatim općina Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, te općina Vogošća i Ilidža. Trasa je dužine od oko 36 kilometara.

Ugovori će biti podijeljeni na sekcije prema početku, dinamici izvođenja i statusu pribavljanja kompletne dokumentacije za građenje.

Tender je objavljen na elektronskom portalu nabavki EBRD-a u petak, 10.06.2022. godine, a zatvaranje je planirano 22.07.2022. godine.

Nakon završetka rekonstrukcije očekuje se smanjenje gubitaka vode prvenstveno u zonama vodosnabdijevanja rezervoara Skenderija i Bjelave koje su evidentno sa najvećim gubicima u mreži.

“Također, zamjenom dotrajalih cijevnih materijala i spojeva, te armature očekuje se (uz smanjenje gubitaka) postizanje bolje funkcionalnosti sistema, unapređenja upravljanja istim, što za rezultat treba imati porast kvaliteta usluge kontinuiranog i kvalitetnog snabdijevanja pitkom vodom iz javnog sistema vodosnabdijevanja”, navode iz Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Planirano je da se radovi izvode u 40 ulica u Kantonu Sarajevo, a neke od njih su Ulica Mula Mustafe Bašeskije, Maršala Tita, Grbavica – Kemala Kapetanovića, dio ulice Hamdije Čemerlića, Behdžeta Mutevelića, Aleja Bosne Srebrene, Osik, Huseina Đoze, Mitra Šućura, te Rašida Bešlije.

Radio AS