Raznovrstan sadržaj osmog Festivala bajke za djecu i odrasle

Festival bajke za djecu i odrasle i ove godine obiluje radionicama, seminarima, promocijama i susretima pripovjedačkih pokreta, a prije svega pripovjedačkim predstavama za sve uzraste – djecu i odrasle. 

Željka Lemez iz Udruženja za podršku obrazovanja, odgoja, kulture i tradicije „Bajka“ okarakterizirala je Festival kao mjesto druženja i bajke, a djecu i odrasle nastoje uključiti u kulturu ne samo kao konzumente nego i kao producente. Zato sa njima zajedno kreiraju radionice na kojima oni, na temelju bajke naprave početne lutke za njihovo pozorištance, a tokom ‘Vunenog pozorištanca’ omoguće im da u slobodnoj igri također pripovijedaju i obrazuju te slike.

Pripovjedačica iz Kanade Sarah Abušarar, koja na Festivalu bajke sudjeluje već pet godina (tri godine uživo i dvije online), ističe činjenicu da se čuvaju narodne bajke iz Bosne i Hercegovine te promoviše naša kulturna baština, kao i narodne bajke iz cijelog svijeta.

“A te bajke se gube, posebno sad kad su djeca okrenuta igricama i kompjuterima. Bitno je da djeca uključe maštu, slučaju priču”, kazala je Abušarar, koja će večeras pripovjedati ‘Čarobne bajke iz Palestine’ a kaže da su to bajke za njenog oca koji je Palestinac.

Po njenom mišljenju bitno je da djeca grade maštu, jer ne čine to kao što je bilo prije zbog toga što im je sve dostupno. Međutim, kad se pričaju bajke sve se mora maštati, a moguće je naći i odgovor na mnoga pa i životna pitanja.

Pripovjedačica Marina Đorđević kaže da su bajke bitne i odraslima. I baš kao što muzika izražava naše misli i osjećaje, tako i bajke izražavaju najvažnije životne poruke svojim jezikom.

“Bajke se obraćaju jezikom duše, našoj duši. Bajke su potrebne odraslima, a naravno i djeci. Ako hoćemo da imamo pametnu djecu, onda im pričamo bajke. Ako hoćemo da su još pametniji, snalažljiviji i inteligentiniji pričajmo im još bajki”, naglasila je.

Među parterima 8. Festivala je i JU Biblioteka Sarajevo, a voditeljica Odjela za djecu Suzana Dedić ističe to i kao posebnu priliku da djeca sudjeluju u aktivnostima tog festivala.

Festivalski sadržaji održavat će se u Centru kulture i mladih u Jelićenoj 1, a direktor Ernis Šljivo naglasio je angažiranost te institucije kulture na edukaciji i obrazovanju mladih ljudi.

Festival bajke za djecu i odrasle trajat će do kraja oktobra, a u ambijentu koji sobom donosi jesen u Bajci će pripovijedati i Tatjana Šojić, kao i odgajateljice iz sarajevskih valdorfskih vrtića koje uz članove Udruženja Bajka pripovijedaju za najmlađe u predstavama ‘Vunenog pozorištanca’. Osmi festival bajke zatvorit će Jasna Held, profesionalna pripovjedačica iz Dubrovnika koja je počasna članica Udruženja i suosnivač Festivala bajke u Sarajevu. Kao dio Festivala ranije ovog mjeseca upriličena je ‘Putujuća bajka’, sa 12 sadržaja za oko 740 djece u Goraždu. 

Radio AS