Srednja škola primijenjenih umjetnosti izložbom obilježava Međunarodni dan školskih biblioteka

Srednja škola primijenjenih umjetnosti u Sarajevu će Međunarodni dan školskih biblioteka – 26.oktobar obilježiti izložbom “Artschool”, na kojoj će predstaviti likovne i literarne radove, modne kreacije, dramske igre. 

Ove godine taj značajan mjesec obilježava se pod motom „Čitanjem do globalnog mira i harmonije“, a već šest godina ta škola obilježava i Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama u Bosni i Hercegovini.  

U projekt obilježavanja uključeni su učenici, profesori i stručni saradnici, a brojnim aktivnostima žele ukazati na značaj školske biblioteke i njene uloge u izgradnji društva znanja.  

Sudjelovanjem u projektu nastojali su ostvariti ključne kompetencije – komunikaciju na maternjem jeziku, razvijanje likovnog jezika, digitalne kompetencije, kulturnu svijest i izražavanje, socijalne i građanske kompetencije.  

“Svoj put do biblioteke popločali smo umjetnošću a na najavljenoj izložbi su rezultati naših promišljanja o važnosti knjige i čitanja”, navodi se u najavi.

Učenice III-b razreda, Adna Muharemović i Amina Šabović sa Odsjeka tekstilng dizajna, u klasi profesorice Irme Tahmaz – Mehmedagić radile su eco friendly dizajnerski projekt temeljen na reciklaži.  

Podsjećaju na riječi Alberta Einsteina “jedino što zaista morate znati je gdje se nalazi biblioteka”.

Radio AS