Realizovan projekat mala škola filma “Kids movie star”

Centar kulture i mladih, zajedno sa učenicima osnovnih škola „Isak Samokovlija“ i „Vladislav Skarić“, realizovao je projekat „Mala škola filma“.

Cilj projekta bio je prevencija vršnjačkog nasilja među djecom, kroz kreativno i vizuelno izražavanje. Djeca su kroz kratke igrane filmove, za koje su sami pisali scenarije, režirali i glumili, predstavili rizike, uzroke i posljedice vršnjačkog nasilja, te poslali poruku da su prepoznavanje i sprječavanje nasilja jedini načini, da se vršnjačko nasilje zaustavi i da se prevladaju posljedice.

Kroz krativnost i ideje, pokazala su da žele društvo koje ne tolerira nasilje ni u kojem obliku. Djeca iz osnovnih škola „Isak Samokovlija“ i „Vladislav Skarić“ su kroz posebno osmišljene radionice, upoznali proces nastanka scenarija za film, režiju, snimanja i glumu. Trideset polaznika bilo je vođeno zajedničkim interesima, a rezultati su tri kratka igrana filma, čije autorstvo potpisuju ovi učenici: „Nasilnik kojeg smo voljeli“, „Bakine priče“ i „Pismo“.

Premijerna projekcija filmova održana je u velikoj sali Centra kulture i mladih, gdje su polaznicima dodijeljeni i certifikati o uspješno završenoj maloj školi filma. Filmovi koje su napravili osnovci, također su učestvovali u takmičarskom programu „KMS Award”, koje je organizovalo Udruženje MI.

Žiri takmičarskog dijela programa, kojeg su činili Nedžad Begović – reditelj i predsjednik žirija, Aida Bukva – glumica, Emina Šehić – dramaturg i Nermin Kuldija – marketing BH Telecom-a, jednoglasnom odlukom dodijelili su nagradu „Filmska klapa“ Kenanu Hadžiću za najbolji scenario za film „Nasilnik kojeg smo voljeli“ i nagradu za najuspješniji film „Nasilnik kojeg smo voljeli“.

Radio AS