Referendum za opoziv načelnika Ibrahima Hadžibajrića 23. jula

Stanovnici sarajevske općine Stari Grad imat će priliku da se na referendum 23. jula izjasne o opozivu aktuelnog načelnika Ibrahima Hadžibajrića.

Općinsko vijeće Stari Grad održalo je danas vanrednu sjednicu na kojoj je donijelo odluku o imenovanju Komisije za provođenje postupka opoziva načelnika Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahima Hadžibajrića.

Komisija se sastoji od sedam članova, a čine je: Mirza Imamović, Maja Bjelan-Karičić, Suad Muzurović, Selvira Vilić, Azra Softić, Anera Junuzović-Husić i Edin Avdić.

Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo je na sjednici održanoj 30. maja 2023. godine prihvatilo inicijativu za pokretanje postupka opoziva Općinskog Načelnika Općine Stari Grad Sarajevo koju su predložila 23 vijećnika Općinskog vijeća.

Referendum će biti održan 23. jula, a građani će moći glasati od 7 do 19 sati.

Da bi načelnik bio opozvan potrebno je da više od 50 posto građana koji su izašli na referendum glasa za opoziv načelnika.

Ukoliko građani izglasaju opoziv Centralna izborna komisija BiH će u roku od 60 dana organizivati prijevremene izbore za načelnika općine.

Podsjećamo, Hadžibajriću i općinskoj sekretarki Almi Destanović prošle sedmice je produžen pritvor za dva mjeseca.

Hadžibajrić i Destanović su uhapšeni prošlog mjeseca, a terete se za više krivičnih djela. U sklopuakcije kodnog naziva “Start” izvršen je pretres i zgrade općine te je uhapšeno još nekoliko drugih osoba.

(Klix.ba)

Radio AS