Rekonstrukcija tramvajske pruge: U toku radovi za postavljanje novih šina

U sarajevskom naselju Stup počeli su radovi na postavljanju novih tramvajskih šina.

Priprema se podloga za postavljanje šina, a koje bi uskoro trebale biti dovezene u Sarajevo. Kantonalni ministar saobraćaja Adnan Šteta je prošli mjesec izjavio da bi šine trebale biti transportovane krajem ovog mjeseca ili početkom sljedećeg mjeseca.

Ranije je u nekoliko navrata rečeno da će rekonstrukcija tramvajske pruge od Ilidže do Remize, koja je počela krajem augusta prošle godine, biti završena početkom maja ove godine.

Nakon toga bi trebala početi rekonstrukcija od Remize do Željezničke stanice, Marijin Dvora. Rekonstrukcija od Remize do Marijin-Dvora bi trebala biti završena sljedeće godine.

Radovi će koštati više od 20 miliona eura, a novac je osiguran kreditom od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Izvođač radova je konzorcij kineskih kompanija China Shandong International Economic&Technical Cooperation Group Ltd. i China Railway No.10 Enginerring Group.

Očekuje se da će rekonstruisanom prugom, s 15 novih tramvaja švicarskog proizvođača Stadler vrijednih 34 miliona eura, te adaptivnim upravljanjem saobraćajem, prevoz tramvajem biti znatno unaprijeđen. Prvi tramvaji bi trebali biti isporučeni u septembru 2023. Kantonalna vlast obećava da će ove godine početi i gradnja tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice.

Radio AS