Sajam “Knjige u nišama” od 29. novembra do 3. decembra u BKC-u

Sajam izdavača Bosne i Hercegovine „Knjige u nišama“ (KUN) bit će održan od 29. novembra do 3. decembra, u organizaciji JU Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo i Zajednice izdavača/nakladnika u BiH. 

Predsjednik Zajednice izdavača/nakladnika u BiH Ajet Arifi, osvrnuvši se na ovogodišnji slogan Sajma „Mislim dakle čitam“, istaknuo je važnost čitanja naglasivši da izdavači sa ponosom ističu svoje opredjeljenje za njegovanjem i protežiranjem kulture čitanja u našem društvu.

Muamer Spahić iz izdavačke kuće „Vrijeme“ Zenica naglasio je da je Sarajevo grad koji je vezan za knjigu.

“Malo je na svijetu tako važnih gradova koji su simbolički vezani za knjigu”, kazao je Spahić.

On je podsjetio da se ove godine navršilo 30 godina kako je gorila Vijećnica, te da se u Sarajevu čuva jedna od najvrjednijih knjiga „Sarajevska hagada“…

Spahić je također istaknuo da je na neki način obaveza svih koji se bave knjigom da promoviraju važnost knjige i čitanja.

Također je rečeno da će tokom trajanja Sajma KUN, koji se odvija u manjem, intimnijem prostoru, posjetioci imati priliku za druženje s autorima i izdavačima.

Tokom Sajma “Knjige u nišama” (KUN) čitalačkoj publici bit će ponuđen bogat i zanimljiv program, koji uključuje promocije knjiga, promocije projekata, radionice, promociju likovne monografije, razgovore sa književnicima. I ove godine publika će imati priliku da prisustvuje programu „Jutro s autorom“, u kojem će gosti biti Andrej Nikolaidis, Vahidin Preljević, Bisera Alikadić, Feđa Gudić i Almir Kolar.

Na sajmu će učestvovati članovi Zajednice izdavača/nakladnika Bosne i Hercegovine: Dobra knjiga, Buybook, IKD University press, i IK Vrijeme Zenica, a također učestvuju Fakultet političkih nauka Sarajevo, Fondacija/zaklada Kemal Bakaršić, Fondacija za izdavaštvo i IK Planjax Tešanj, NUB BiH, FMC Svjetlo riječi, IKFokalizator Podgorica, Bošnjački institut Sarajevo, Orijentalni institut Sarajevo.

Sajam će biti održan u Bosanskom kulturnom centru, ulaz na Sajam je besplatan, a bit će otvoren za posjetioce od 10.30 do 20.30 sati.

Radio AS