Sarajevo će dobiti spomen-obilježje civilnim žrtvama rata

Grad Sarajevo konačno će, nakon tri decenije, dobiti jedinstveno Spomen-obilježje civilnim žrtvama rata grada – Kantona Sarajevo 19921995. u ulici Hamze Hume na Skenderiji.

Istaknuto to je danas na zajedničkoj press konferenciji Grada Sarajeva i Unije civilnih žrtava rata, na kojoj su se novinarima obratili gradonačelnica Benjamina Karić i predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović, predsjednica i generalni sekretar Unije CŽR-a KS Senida Karović i Muzafer Teskeredžić te autori odabranih idejnih rješenja.

Rad arhitekata Asmira Šabića i Zulejhe Šabić-Zatrić izabran je kao najbolje idejno rješenje budućeg spomenika, koji svoj koncept crpe iz poznatog simbola “Sarajevska ruža”.

U konkurenciji su bili Mladen Burazor, te Jasmin Sirčo i Melika Konjičanin, koji su osvojili drugu i treću nagradu.

“Buduće spomen-obilježje pored memorijalnog, imat će i historijsko-edukativni i duboko emotivan značaj, sa porukom da se ne zaboravi i nikada više ne ponovi. Sada je sigurno! Grad stradalnik koji je izdržao i preživio najdužu opsadu u modernoj historiji, dobit će mjesto pijeteta i sjećanja na sve ubijene i ranjene civile tokom agresije”, istakla je Karić.

Ademović je pozvao i druge nivoe vlasti da podrže ovaj započeti proces, kazavši da će Gradsko vijeće i Komisija za spomenike GV-a nastaviti dalje aktivnosti na realizaciji ovog važnog projekta za Grad i Kanton Sarajevo, državu BiH i našu historiju.

Karović i Teskeredžić zahvalili su gradonačelnici Karić, predsjedavajućem Ademoviću i gradskim vijećnicima koji su uložili veliku energiju i emociju da dođemo danas do ovog idejnog rješenja.

Grad Sarajevo i Unija civilnih žrtava rata KS zajedno u očuvanju kolektivnog pamćenja, mira i istine.

Radio AS