Sarajevo danas obilježava 6. april – datum ponosa, borbe, sreće i najveće tuge

Na današnji dan 1945. godine glavni grad Bosne i Hercegovine oslobođen je od fašističke okupacije tokom Drugog svjetskog rata, a istog dana 1992. godine je počela duga opsada Sarajeva.

Oslobađanje Sarajeva od fašističke Njemačke tokom Drugog svjetskog rata počelo je 28. marta 1945. godine. Probojem 334. puka obalom Miljacke do Marijin-Dvora u noći 6. aprila završene su ulične borbe u Sarajevu. Do zore je njemačka 181. divizija napustila svoja posljednja uporišta, a u međuvremenu su preko Vraca i Mojmila u južni dio grada ušli i pripadnici 5. crnogorske udarne brigade.

Sarajevo je 6. aprila u osam sati bilo potpuno slobodno, a od tada se 6. april obilježava kao Dan Grada Sarajeva.

Na isti datum 47 godina poslije Sarajevo kreće u novu bitku. 5., odnosno 6. aprila 1992. godine počela je najduža opsada u modernoj evropskoj historiji, opsada u kojoj je poginulo više od 11.000 građana, od čega više od 1.600 djece.

Dan grada Sarajeva ove godine se posebno obilježava s obzirom da je 30. godišnjica od početka opsade grada. Gradske i kantonalne vlasti pripremile su višednevne aktivnosti kako bi podsjetile sve šta se dogodilo, kako su Sarajlije preživjele i kako bi upozorile da se nešto slično nikome i nigdje ne smije ponoviti.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić jučer je u Vijećnici poručila da Sarajlije i Sarajke nisu nikad odgovarali mržnjom jer za njih je to uvijek bio pokazatelj slabosti te da su i danas i prije 30 godina bili na strani pravde, na strani istine, na strani civilizacije u kojoj se različitosti doživljavaju kao prednosti.

“Sarajevo je bilo i biće grad slobodoljubivih ljudi”, poručila je.

Sarajevo će biti, sve drugo će proći!

klix.ba

Radio AS