Svečano otvorena obnovljena Bistrička stanica

Povodom Dana Grada, Sarajevu je danas vraćen još jedan simbol – obnovljena Bistrička stanica koja će zasigurno privući stanovnike Sarajeva i turiste.

Kao što je i najavljeno, Bistrička stanica je vraćena građanima 6. aprila na 30. godišnjicu od početka opsade Sarajeva, a crvenu vrpcu danas je na ulaznim vratima odvezala gradonačelnica Benjamina Karić.

“Gradska uprava Grada Sarajeva danas poklanja obnovljenu i rekonstruisanu Bistričku stanicu. Ovaj prekrasni objekat koji je sagrađen prije 116 godina danas blješti u punom sjaju na ponos svima vama. Od srca želim da svaki naredni 6. april bude obilježen otvaranjem prekrasnih objekata kao što je ovaj. Nemoguće je stajati na ovom mjestu, a ne osjetiti posebnu emociju. Ovaj nacionalni spomenik sada biva obnovljeni svjedok vremenu koje je prošlo, ali i svjedok za sve buduće generacije mladih ljudi koji dolaze. Ovo je naš zajednički uspjeh”, rekla je gradonačelnica.

Karić se zahvalila direktoru Željeznica FBiH koji Enisu Džafiću koji je, kako je naglasila, vrijedno s Gradskom upravom i administracijom radio na rekonstrukciji ovog krasnog objekta.

“Neka živi vječno naše Sarajevo, naša domovima Bosna i Hercegovina i neka se uvijek svi zajedno radujemo ovako lijepim i svijetlim trenucima”, poručila je Karić i poželjela dobrodošlicu svim zvanicama, a posebno gradonačelnicima pobratimskih gradova Sofije, Pule, Dubrovnika i Podgorice.

Brojne zvanice iz političkog i kulturnog života danas su prisustvovali ceremoniji otvaranja nekadašnje željezničke stanice u sarajevskom naselju Bistrik.

U okviru objekta na prvom spratu se nalazi prostor za kafić i restoran, a na drugom spratu je muzejska postavka inspirisana čuvenim filmom “Valter brani Sarajevo”. Davne 1972. godine u Bistričkoj stanici snimane su scene ovog filma koji je postao jedan od najgledanijih na prostorima bivše Jugoslavije.

Željeznička stanica Bistrik izgrađena je nakon što su austrougarske vlasti 1882. godine željeznicom uvezale Sarajevo sa Slavonskim Brodom i Budimpeštom. Tada se stvorila potreba da se sa Sarajevom povežu i istočni dijelovi BiH, gdje su, uz granicu sa Srbijom, bili stacionirani vojni garnizoni.

Stanica je rekonstruirana u autentičnom izgledu, a prvobitno je pravljena u alpskom stilu uz prugu koja je bila jedna od najskupljih na ovim prostorima.

Obnova stanice je počela u oktobru 2020. godine, a novac za radove u iznosu većem od dva miliona KM osigurao je Grad Sarajevo.

Radio AS