Sarajevo dobija prvi Centar za osnaživanje žena oboljelih od raka dojke

U Općini Stari Grad će se otvoriti prvi “Think Pink” centar, a riječ je o Centru za osnaživanje žena oboljelih od raka dojke i prevenciju ove bolesti koji će biti prvi ustanova ove vrste u Bosni i Hercegovini.

“Briga o ženama oboljelim od raka dojke nije sistemski riješena i žao nam je što nemaju mnogo bolje uslove da se nose sa ovom teškom bolešću. Zbog toga smo odlučili da zajedno sa organizacijom Think Pink, koja se bori za bolji tretman oboljelih žena napravimo pozitivne iskorake u zaštiti i brizi za zdravlje žena i pokrenemo prvi centar u Bosni i Hercegovini koji će im pružati sve na jednom mjestu”, izjavio je Hadžibajrić.

Centar će se nalaziti u ulici Trg Fra Grge Martića, pored same Katedrale, a svim oboljelim ženama pružat će psihosocijalnu podršku, ali i besplatni smještaj pacijenticama koje su zbog liječenja primorane doći iz drugih kantona i često nemaju gdje prespavati ili sačekati preglede.

Direktorica Organizacije Think Pink Nela Hasić kazala je da je saradnja sa Općinom Stari Grad i općinskim načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem primjer dobre prakse i uspješnog partnerstva vladinog i nevladinog sektora oko zajedničkog socijalnog, ekonomskog, društvenog i zdravstvenog problema, te da će otvaranjem ovog Centra Sarajevo biti pozicionirano na mapi svjetskih pink gradova koji pružaju podršku ženama oboljelim od raka dojke.

“Zahvalni smo općinskom načelniku Ibrahimu Hadžibajriću što je prepoznao ono što radi naša organizacija i odmah se odlučio uključiti u ovu inicijativu. Dobili smo prostor u samom centru grada, u blizini svih putnih komunikacija i to će ženama mnogo značiti. Centar ćemo otvoriti ne samo za žene iz Kantona Sarajevo, nego i cijele BiH jer mi sve ove godine jako puno radimo i sa ženama i udruženjima is Republike Srpske i Brčko Distrikta. U Think Pink centru pružat ćemo im psihosocijalnu podršku kroz rad sa psihologom, grupne sesije, časove meditacije i joge, savjetovanja iz oblasti nutricionizma, ali i savjete medicinskih stručnjaka i mogućnost dobijanja drugog mišljenja u vezi sa dijagnozom. Mnoge žene ne mogu dobiti ovakvu uslugu u mjestima u kojima se liječe, a mi ćemo otvoriti vrata za sve njih i zato je ovaj projekat izuzetno značajan”, izjavila je Hasić.

Planirano je da Think Pink Centar sa radom počne do kraja godine, ukoliko budu završeni svi radovi na opremanju prostora.

Tim Općina Stari Grad sakupio 3.500 KM za oboljele žene

Načelnik Ibrahim Hadžibajrić pored institucionalne pružio je i ličnu podršku projektu Race for the cure formiravši tim Općina Stari Grad koji je sakupio sredstva u iznosu od tri hiljade i 500 KM za ovu humanu misiju. Tim je činilo više od 120 uposlenika Općine Stari Grad Sarajevo, građana, te poslovnih saradnika i privrednika koji su učestvovali registracijama i donacijama sredstava.

I ove godine Općina Stari Grad Sarajevo bila je jedina institucija koja je na ovakav način i u ovakvoj mjeri podržala trku/šetnju “Race for the cure”, a što uključuje institucionalnu i individualnu podršku uposlenih.

“Zahvaljujem se svim uposlenicima Općine Stari Grad, mojim saradnicima, privrednim subjektima i posebno građanima koji su na ovaj način, vlastitim sredstvima, podržali ovu humanu akciju i pridružili se našem timu. Na ovaj način smo pokazali suosjećanje sa svim ženama oboljelim od raka dojke i spremnost da im pružimo ruku i pomoć kada im zatreba”, poručio je načelnik Hadžibajrić.

Tim se okupio danas ispred zgrade Općine Stari Grad odakle su šetnjom stigli do Sarajevo City Centra gdje su se pridružili ostalim učesnicima.

Načelnik Hadžibajrić je uz američkog ambasadora Michaela Murphyja, gradonačelnicu Sarajeva Benjaminu Karić i direktoricu Organizacije Think Pink Nerminu Hasić predvodio nekoliko hiljada učesnika šetnje Race for the cure koja je i ove godine poslala snažnu poruku jedinstva i solidarnosti sa svim ženama oboljelim od raka dojke.

Radio AS