Sarajevo Film Festival: Otvoren poziv za prijave na Talents Sarajevo 2023.

Sarajevo Film Festival poziva talentovane filmske stvaraoce i kritičare iz Jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza da se prijave na 17. izdanje Talents Sarajevo, a rok za prijave otvoren je do 3. maja.

Ovogodišnje izdanje Talents Sarajevo biti će pod naslovom “Stuck in the Middle: Filmmaking between NO and YES”, a održati će se od 12. do 18. augustu u okviru 29. Sarajevo Film Festivala.

Na poziv se mogu prijaviti perspektivni režiseri, producenti, glumci, scenaristi, direktori fotografije, montažeri i filmski kritičari iz Albanije, Armenije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Gruzije, Hrvatske, Kipra, Kosova, Mađarske, Malte, Moldavije, Rumunije, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Srbije, Turske i Ukrajine.

Talents Sarajeva namjerava istražiti kako različiti tipovi ne dominiraju filmskom industrijom, ali i upozoriti na efekte suprotnog odgovora koji često ostaje u njihovoj sjeni. Pravljenje filmova je kreativni proces koji uključuje mnogo ljudi i stvara isprepletene mreže moći, te zahtijeva saradnju. U tim uslovima “NE” i “DA” mogu izgledati kao nespojive pozicije, a filmaši se mogu osjećati zaglavljenima između njih.

Umjesto da još jednom ponovi taj paralizirajući stav, Talents Sarajevo predlaže da u ova dva odgovora vidimo dvije strane istog procesa odnosno prihvatiti ili odobriti nešto znači efektivno reći “NE” nečemu drugome, i obrnuto. Stoga Talents Sarajevo poziva filmaše da podijele svoje priče o tome kako su govorili i “NE” i “DA” u njihovim složenim odnosima, te da čuju od svojih iskusnijih kolega kako se bore s istim problemom.

Pokrenut u saradnji sa Međunarodnim filmskim festivalom u Berlinu i programom Berlinale Talents, program Talents Sarajevo je izrastao u regionalno mjesto susreta i obuke perspektivnih filmskih radnika. I svojim sedamnaestim izdanjem, Talents Sarajevo nastavlja nuditi bogat izbor predavanja, moderiranih stručnih razgovora i interaktivnih panel diskusija kao i projektnih laboratorija, studio programa i radionica.

Za više informacija i prijavni obrazac, molimo kliknite ovdje.

Radio AS