Sarajevo International Guitar Festival počeo koncertom Adrea de Vitis i Simone Vallerotonde

Sarajevo International Guitar Festival otvoren je sinoć koncertom Adrea de Vitis i Simone Vallerotonde koji su briljantnim nastupom u Bošnjačkom institutu pokazali vještinu kamernog muziciranja, sačinjenog od ispreplitanja zvukovnih boja gitare i lutnje. 

Pomno odabran program, na koji su uvrštena djela Alexandra Tansmana, Philipa Glass, Johanna Sebastiana Bacha, Giovannija Girolama Kapspergera, Carla Gesualda da Venose, Arve Pärta, Maria Castelnuova-Tedesca, Giovannija Zamboni Romana i Manuela Maria Ponce, omogućio je jedinstven umjetnički doživljaj, koji je opravdao očekivanja publike, ali i navode svjetske kritike koja je ovaj duo ocijenila “spektakularnim”. 

Nastup italijanskih umjetnika, kojim je zavnično otvoren koncertni program, tek je prvi u nizu od ukupno četiri koncerta koja se nalaze u programskoj ponudi Festivala.  

Večeras će se pred sarajevskom publikom predstaviti gitaristička zvijezda iz Španije Pablo Menéndez. Virtuoz koji se smatra jednim od najznačajnijih gitarista današnjice iza sebe ima bogatu koncertnu karijeru koju krase nastupi diljem svijeta. 

Pablo Menéndez jedan je od počasnih D’Addario umjetnika, koji koncertira na skupocjenoj gitari holandskog majstora Alexa van der Horsta. 

Kako je najavljeno na 12. Sarajevo International Guitar Festivalu, koncerte će u Bošnjačkom institutu održati i Anton Baranov iz Rusije, te Raphaël Feuillâtre iz Francuske. 

Za ljubitelje klasične muzike, ulaz na koncertima je slobodan. 

Radio AS