Sarajevo: Na mjestu gdje se trebao graditi hotel Hilton, bit će naslikan mural koji pročišćava zrak

Općina Stari Grad, Grad Sarajevo i kompanija Philip Morris zaključili su danas Sporazum o realizaciji murala Unsmoke Sarajevo, prvog ove vrste u Bosni i Hercegovini, koji će biti urađen fotokatalitičkim bojama, specifičnim po tome što prečišćavaju zrak.

Mural, koji će biti oslikan u neposrednoj blizini sarajevske Katedrale, bit će tek jedan od nekolicine murala širom svijeta, oslikanih inovativnom pro-ekološkom tehnologijom, kažu iz Općine Stari Grad.

Mural će biti urađen u okviru “Unsmoke your World“ globalne inicijative kojom kompanija Philip Morris želi podstaći dijalog o manje štetnim alternativama, ali i aktivnostima koje će okruženje osloboditi ne samo od duhanskog dima, već i svih negativnih uticaja sa kojima se svakodnevno susrećemo.

U ime Općine Stari Grad Sarajevo sporazum je potpisao općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić koji je izrazio zadovoljstvo što ovakva inicijativa kreće baš iz Starog Grada.

“Oslikavanjem ovog murala općinu Stari Grad pozicionirat ćemo među svjetske lokacije gdje je korištena ova inovativna tehnologija. Izborom lokacije na Trgu fra Grge Martica u samom centru Sarajeva mural ne samo da će slati poruku koliko je važno da radimo na smanjivanju negativnih uticaja, nego će i doprinijeti ljepšem izgledu zgrade i lokacije na kojoj će se nalaziti,” izjavio je Hadžibajrić.

Gradonačelnica Benjamina Karić istakla je da ova inicijativa, između ostalog, doprinosi uljepšavanju zgrada i poboljšanju imidža grada.

“Veoma je važno da pošaljemo poruku da ovaj grad može biti ljepši, čistiji i zdraviji za sve građane, kao i goste. Kao što je važno i da radimo na iznalaženju alternativnih rješenja i smanjenju zagađenosti kako bismo stvorili što ugodniju sredinu za život naših građana,” poručila je gradonačelnica Karić. Načelnik Hadžibajrić i gradonačelnica Karić izrazili su zahvalnost kompaniji Philip Morris na realizaciji inicijative Unsmoke Sarajevo u našem gradu.


Prva akcija u okviru ove inicijative u Sarajevu je bila Unsmoke Sarajevo, kada je kompanija Philip Morris, uz pomoć općina Centar i Novo Sarajevo, te KJKP Park Sarajevo, zasadila preko 80 stabala mladog drvoreda, te šest hiljada stabala žive ograde uz najprometniju saobraćajnicu u Sarajevu.

“Mural Unsmoke Sarajevo je nastavak naših napora i nastojanja da osiguramo kvalitetniju životnu sredinu, omogućavajući da građani Sarajeva i svi njegovi posjetioci udišu čistiji vazduh, koji sigurno zaslužuju. Inicijativa koju smo započeli prošle godine sadnjom drvoreda i žive ograde, te ovogodišnji mural su odraz naših želja da, ovog puta upotrebom inovativnih boja, potaknemo obične građane, ali i institucije i kompanije, da razmisle o novim, alternativnim načinima za smanjenje štetnosti u ovom i svim ostalim aspektima života. Sarajevo, kao jedan od najzagađenijih gradova svijeta, zaista zaslužuje ovakvu inicijativu, i sretan sam da vidim da je naša prethodna aktivnost ponukala brojne kompanije i organizacije u BiH da otpočnu sopstvene aktivacije pošumljavanja. Nadam se da će naš mural biti bar podjednako inspirativan,“ izjavio je Srđan Lazović, direktor Philip Morrisa za BiH i Crnu Goru.

Radio AS