Sarajevo: Od sada su isključivo opštine odgovorne za parkinge u naseljima

U Kantonu Sarajevo se odnedavno primjenjuje nova uredba o organizaciji parkinga, a kojom se tretira i parking u naseljima. Ovom uredbom su opštine obavezane da regulišu ovo pitanje.

Parking nedostaje prvenstveno u gradskim područjima, a taj problem posebno pogađa građane koji žive u zgradama kolektivnog stanovanja u ovim područjima. I kada uspiju pronaći parking, suočavaju se s drugim poteškoćama. U pojedinim dijelovima grada naplaćuje se parking i stanarima, uprkos tome što se parking nalazi ispred zgrade.

Od avgusta ove godine na snazi je nova uredba Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo kojom je utvrđeno da su opštine nadležne za, kako je navedeno, uspostavu, kontrolu, naplatu i održavanje parkirališta i parking mjesta.

“Opštine će svojim propisom, u skladu sa Zakonom o uređenju saobraćaja na području Kantona Sarajevo i ovom uredbom, urediti uslove uspostave parkirališta, definisati ulice, naknadu i ostale specifičnosti organizacije parkiranja”, ukazano je.

Opštine su dužne da spomenuti propis donesu u roku od godinu dana od stupanja uredbe na snagu. Prema saznanjima Klix.ba, trenutno samo Opština Centar poduzima korake za primjenu kantonalne uredbe iz koje je jasno da su općinske vlasti odgovorne za parking u naseljima.

(Klix.ba)

Radio AS