U Historijskom muzeju otvorena izložba dizajna “Koralni greben. Regenerativni dizajn”

Eksperimentalna izložba dizajna “Koralni greben. Regenerativni dizajn” koju je pripremio studio za industrijski dizajn “EOOS Next” iz Beča u saradnji sa “Institutom za istraživanje dizajna Beč” (IDRV) otvorena je večeras u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine.

Cilj izložbenog projekta, kako je istaknuto, jeste pokazati put koji nas vodi od ekstraktivnih, degenerativnih ekonomija do kulture u kojoj sebe vidimo kao dio prirode i dijelimo njena kreativna načela. Složeni ekosistemi koje čine korali i u kojima postoji fascinantna biološka raznolikost poslužili su kao metafora. Sve više su pod pritiskom klimatskih promjena koje je uzrokovao čovjek, tako da im prijeti nestanak.

Uz izraze dobrodošlice kustosica Historijskog muzeja BiH Elma Hodžić naglasila je ulogu tog muzeja kao kulturno-istorijskog spomenika koji, kako je rekla, opstaje i regeneriše se iz godine u godinu zahvaljujući društvu.

Izložba je, prema riječima direktorice Austrijskog kulturnog foruma Sarajevo Sabine Kernthaller, dio inicijative  Imagine Art&Ideas – Dignity pokrenute od Saveznog ministarstva vanjskih poslova Republike Austrije povodom 50. godišnjice austrijske kulture u inostranstvu.

“Ta inicijativa ima zadatak da zajednički rješavamo velike probleme naše današnjice kao što su posljedice klimatskih promjena i da zajedno stvaramo bolju budućnost”, istakla je Kernthaller.

Napomenula je da je inicijativa zasnovana na interdisciplinarnom pristupu i da uključuje umjetnost, nauku, industriju, vladin i nevladin sektor.

“Želimo da pokrenemo diskusiju i kooperaciju vezano za ove probleme današnjice i drago mi je da je ova inicijativa počela u Sarajevu, odnosno u Bosni i Hercegovini. Sa tom inicijativom počeli smo već prošlog mjeseca kada je otvorena arhitektonska izložba ‘Sto ideja za zapadni Balkan’  u Austrijskoj kući. Ova izložba je drugi dio inicijative, a bit će nastavljena i sa trećom velikom izložbom koja će biti posvećena temi biodiverziteta”, dodala je Kernthaller.

Napomenula je i kooperaciju sa Likovnom akademijom u Sarajevu gdje će studenti imati priliku da sarađuju putem radionica i da zajedno kreiraju dodatne objekte koje će postati dio ove izložbe. Slično tome, izložba dalje ide u Tiranu, Beograd i Berlin.

Direktorica studija EOOS Next iz Beča Lotte Kristoferitsch navela je podatak da su iskoristili 30 kilometara papira kako bi bili kreirani koralni grebeni na izložbi.

“Korali su impresivni i prelijep dio našeg svijeta”, istakla je Kristoferitsch.

Osnivač Instituta za istraživanje dizajna Beč Harald Gründl rekao je da je koralni greben poslužio kao metafora jer su inspirisani njegovim statusom i ulogom. Naglasio je da ova izložba uči od prirode, koristi se akademskom literaturom i predstavlja produktivan proces.

“Želimo da budemo dio prirode, a ne protiv nje”, naglasio je Gründl

Izložbu je među ostalim podržala Sparkasse Bank BiH čiji je član uprave Igor Bilandžija rekao da i poslovnom svijetu otvara nove vidike.   

“Sparkasse Bank BiH želi biti autentična, ima razvijen svoj koncept finansijskog zdravlja i podržava dugoročno održive poslovne modele. Mislio sam da se ova izložba u potpunosti poklapa s tim, ali sam se pozitivno iznenadio da izložba ide i dva koraka dalje”, rekao je Bilandžija.  

Izložbom se nastoje prenijeti regenerativni principi prirode u procese dizajna. Namijenjena je svima koji su zainteresiraní za dizajn i žele zaviriti u budućnost.

Radio AS