Sarajevo opet na prvom mjestu u svijetu po zagađenosti zraka

Zrak u Sarajevu ponovo je najzagađeniji na svijetu, pokazuju podaci IQAir stranice, koja iz minute u minutu prati kvalitet zraka u svim gradovima svijeta.

Odmah iza Sarajeva, na slavnoj listi nalazi se i Mumbai (Indija), Lahore (Pakistan), Milano (Italija), Kathmandu (Nepal).

Što se tiče situacije u regionu, Zagreb je na 25., Beograd na 28., Skoplje na 48., a Priština na 56. mjestu. Koncentracija štetnih PM2.5 čestica u Sarajevu danas iznosi 176 mikrograma po metru kubnom. Takva koncentracija štetnih čestica sarajevski zrak svrstava u kategoriju nezdravog vazduha.

Građanima se savjetuje da izbjegavaju duži boravak na otvorenom. Sutra u većem dijelu zemlje očekuje nas pretežno sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Nešto više oblačnosti bit će prije podne u sjevernim i sjeveroistočnim područjima.

Po kotlinama i uz riječne tokove očekuje se magla ili niska oblačnost. Vjetar će biti slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura od -4 do 2, na jugu do 6, a dnevna od 5 do 11, na jugu zemlje do 16 stepeni.

Radio AS