Općina Novi Grad Sarajevo sufinansira Odjel za intenzivnu njegu Opće bolnice

U Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” danas je potpisan sporazum između ove zdravstvene ustanove i Općine Novi Grad Sarajevo o sufinansiranju sanacije i adaptacije Odjela za intenzivnu njegu.

Sporazum su potpisali Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice i Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo.

Općina će iz ovogodišnjeg budžeta, sa pozicije kapitalni transferi, izdvojiti 380 hiljada KM za sufinansiranje i adaptaciju intenzivne njege Opće bolnice, a u cilju zdravstvene sigurnosti i poboljšanja pružanja zdravstvenih usluga pacijentima.

“U ime građana najmnogoljudnije sarajevske ppćine na ovaj način odajem priznanje i zahvalnost za herojski posao koji je uradilo osoblje Opće bolnice tokom pandemije koronavirusa”, kazao je ovom prilikom načelnik Efendić.

On je odao priznanje menadžmentu na vođenju ustanove, u koju građani imaju povjerenje, a među kojima je veliki broj iz Općine Novi Grad.

U ime Opće bolnice zahvalnost Općini Novi Grad i načelniku Efendiću uputio je direktor Gavrankapetanović, istakavši da je ovo veliki i plemeniti gest koji će pomoći mnogim pacijentima.

“Ogromna je frekvencija pacijenata u Općoj bolnici i potreba za intenzivnom njegom koja desetinama godina nije obnavljana. Ovim projektom građani će, uz već postojeće dvije Jedinice intenzivne njege, dobiti još jedan moderno opremljen prostor za zbrinjavanje vrlo teških i kritično oboljelih pacijenata kojima je potreban stalan monitoring i potpora s iskusnim osobljem i odgovarajućim uređajima”, naglasio je Gavrankapetanović.

Stručne službe Općine Novi Grad Sarajevo su već napravile projekat adaptacije, a proceduru odabira izvršioca radova će obaviti Opća bolnica, dok će Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo vršiti nadzor radova.

Za sveobuhvatnu adaptaciju i opremanje intenzivne njege će biti potrebno još finansijskih sredstava, a današnji potpisnici su se obavezali da će u narednom periodu pokušati iznaći finansijska sredstva i da će projekat adaptacije i opremanja biti završen u ovoj godini.

Radio AS