Sarajevska filharmonija pripremila bogat i interesantan program u slavljeničkoj koncertnoj sezoni

Pod sloganom “Slušaj drugačije”, Sarajevska filharmonija pripremila je bogat i zanimljiv program za koncertnu sezonu 2022/2023. koji večeras otvara koncertom klasične muzike za najmlađe pod nazivom “Mala moćna muzika”.

Na današnjoj press konferenciji, kojoj je prisustvovao i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, rečeno je da će ovo biti slavljenička i posebna sezona, jer naredne godine Filharmonija obilježava 100 godina postojanja.

Premijer Forto tom prilikom je naveo da će Vlada Kantona Sarajevo, odnosno Ministarstvo kulture i sporta, kao i do sada, davati punu podršku ovoj instituciji kulture.

Ta podrška, između ostalog, ogleda se i u današnjoj najavi da će Filharmonija naredne godine, u dogovoru s Vladom KS, raspisivanjem konkursa za radna mjesta, prvi put imati filharmoniju u kompletnom sastavu, u 100 godina postojanja.

“Odlučili smo septembar pokloniti građanima Sarajeva projektima na otvorenom, a to su: večerašnji koncert za djecu, koncert „Sarajevo ljubavi moja“ koji je zakazan za 6. septembar, zatim Biseri opernih arija 10. oktobra, te 17. septembra koncert filmske muzike”, kazao je direktor Sarajevske filharmonije Vedran Tuce.

Najavio je i da će Sarajevska filharmonija koncertom 1. oktobra zatvoriti Festival klasične muzike u Varešu, a da je kraj mjeseca rezervisan za Halloween koncert, koji je u duhu umjetničke muzike, nešto što publika još nije imala priliku da vidi.

Dodao je da će u novembru biti održan koncert Aleksandra Benčića iz Beograda, te koncert djela Dena Brauna, autora knjige Da Vinčijev kod, koji je napravio slikovnicu za djecu koja se sluša.

Najavljen je novogodišnji koncert, a kako je danas rečeno, decembar će biti poseban mjesec, jer će Filharmonija konačno dobiti koncertni klavir, koji će omogućiti da u Sarajevu gostuju relevantna pijanistička imena.

Radio AS