Sarajevska premijera predstave “Othello” u ponedjeljak u SARTR-u

Sarajevska premijera predstave “Othello”, po tekstu Williama Shakespearea, rediteljice Oksane Dimitriievae iz Ukrajine najavljena je za ponedjeljak, 18. septembar, a radi se o koprodukcijskom projektu Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) i Ulysees kazališta.

Glumac Ermin Bravo, koji u toj predstavi igra Othella, kazao je na konferenciji za novinare da jesu napravili predstavu o ratu, periodu poslije rata i o ratnim veteranima, ali da to nije mračna predstava. Prema njegovim riječima, to je maštovita i dinamična predstava. Zove se po jednom liku, ali je to predstava kolektiva.

Hrvatska glumica Ana Marija Brđanović u toj je predstavi u ulozi Desdemone, a nada se da će glumačka ekipa i ovdašnjoj publici, nakon Brijuna gdje je bila hrvatska premijera, prenijeti na pravi način bogatstvo tog projekta.

Za glumca Albana Ukaja (u predstavi Iago) to je jedan od najzanimljivijih procesa u karijeri dugoj dvadesetak godina. Ostat će mu dugo u sjećanju partnerska igra, temeljito istraživanje i način na koji je rediteljica čitala Shakespeara. Kako je kazao, fascinantno je to kako, nakog šesto godina, djelo Williama Shakespearea “Otelo” ponovo bude aktuelno i to da se ljudska priroda nije mnogo promijenila.

Rediteljica predstave Oksana Dimitriieva iz Ukrajine sretna je zbog ponovnog dolaska u Sarajevo, za nju je taj projekat mnogo više nego sama predstava.

“Govorimo o ljudskom iskustvu, šta su ljudi prošli, govorimo o ratu. Govorimo sa ljudima koji znaju šta je rat, koji su ga prošli. Osjećaj toplote dobili smo u Sarajevu, shvatili smo da suosjećaju sa nama iz Ukrajine”, naglasila je.

Kako je kazala, u predstavi govore i o osjećajima, kako se osjeća vojnik koji dolazi iz rata, ali i o tome šta društvo treba poduzeti da se pomogne takvim ljudima.

Direktorica SARTR-a i dio glumačke ekipe Maja Salkić Burazerović kaže da je to bio produkcijski zahtjevan zadatak za Sarajevski ratni teatar, a ponosni su zbog rezultata tog projekta. Ona kaže da su na toj predstavi radili i drugi umjetnici iz Ukrajine, kao i drugi glumci SARTR-a.

Dramaturginja Nejra Babić u susretu sa novinarima istaknula je proces rada na tekstu, rediteljica je imala jasnu ideju šta želi od teksta što je bitno njoj kao dramaturgu. Spomenula je i podršku što su im je pružili Rade Šerbedžija i Lenka Udovički, kao suradnici na tom projektu.

Reprize predstave “Othello” planirane su za 19. i 20. septembar u SARTR-u. Hrvatska premijera te predstave upriličena je ljetos, a nakon Sarajeva planirano je gostovanje i u Skoplju.

Radio AS