Besplatan školski prevoz za 280 učenika osnovnih škola u Starom Gradu

Učenici starogradskih osnovnih škola imaju privilegiju koristiti besplatan školski prevoz, zahvaljujući Sporazumu o saradnji između Općine Stari Grad Sarajevo i Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo.

Ova saradnja omogućava učenicima koji nemaju redovan gradski prevoz i stanuju na velikim udaljenostima od škola bezbjedan i redovan dolazak na nastavu. Prevoz koristi ukupno 280 učenika iz osnovnih škola “Vrhbosna”, “Saburina”, “Mula Mustafa Bašeskija” i “Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković”.

Danas su predstavnici Općine Stari Grad dočekali školski minibus s učenicima OŠ “Vrhbosna” na početnoj stanici u naselju Obhođa. Zajedno su krenuli prema školi, gdje su ih dočekale učiteljice i direktorica škole, Erzumana Fukelj-Sarić.

Enida Osmanagić, po ovlaštenju pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport, pojasnila je o kakvom projektu je riječ.

“Ovo je projekat koji zajedno sa Ministarstvom saobraćaja KS realizujemo već osam godina i zaista smo ponosni na njega jer nam je sigurnost djece najvažnija”, kazala je Osmanagić. Dodala je da je općinska Služba za obrazovanje, kulturu i sport i ove godine na vrijeme provela sve potrebne procedure izbora prevoznika, te je ova usluga učenicima na raspolaganju od prvog dana školske godine. Sredstva za finansiranje prevoza obezbijedilo je Ministarstvo saobraćaja KS.

Direktorica OŠ “Vrhbosna” Erzumana Fukelj-Sarić, naglasila je da školski prevoz koristi 66 učenika iz njihove škole koji žive u udaljenim dijelovima grada s nepristupačnim saobraćajnicama i bez trotoara.

“Ovo je jedna od najvećih olakšica za roditelje od 2015. godine. Većina naših učenika stanuje u padinskim dijelovima kao što su Obohođa i Hladivode. Mnoge saobraćajnice nemaju trotoare, niti mogućnost za njihovu izgradnju, tako da ovaj projekat pruža ogromno olakšanje roditeljima, omogućujući im da budu sigurni u dolazak i povratak svoje djece s nastave”, izjavila je direktorica Fukelj-Šarić.

Denisa Dedić, predstavnica Vijeća roditelja OŠ “Vrhbosna” izrazila je zadovoljstvo ovim projektom u ime svih roditelja učenika osnovnih škola koje su uključene.

“Ogromna je olakšica što djeca imaju priliku sigurno stići do škole i bezbrižno se vratiti kući, posebno jer je naselje Obhođa udaljeno od škole preko 3 kilometra i to predstavlja veliki izazov za sve nas. S obzirom na prometne ulice bez trotoara, ova inicijativa ima iznimno velik značaj za nas roditelje. Nadamo se da će se ova pozitivna praksa nesmetanog prevoza nastaviti i ubuduće”, kazala je Dedić.

Radio AS