Sarajevske zelene površine uskoro će krasiti nove sadnice ukrasnog grmlja

Sarajevske zelene površine uskoro će krasiti nove sadnice ukrasnog grmlja, a pojedine lokacije neće više izgledati zapušteno i neuredno zbog starog i preraslog grmlja, jer je u toku njihova rekonstrukcija.

“Ovih dana preduzeće Park u nekoliko sarajevskih općina na više lokacija uklanja staro i preraslo ukrasno grmlje i vrši pripremu zelenih površina za rekonstrukciju ili sadnju novog grmlja. Prvi je ovo ovogodišnji projekat, osim Programa održavanja kao najvećeg godišnjeg projekta, koji preduzeće Park realizira u saradnji sa Ministarstvom komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo”, izjavila je stručna saradnica za informisanje KJKP “Park” Aldijana Hamza.

Ekipa Parka je na terenu i pomoću mehanizacije vrši se uklanjanje grmlja, te čišćenje biootpada i nivelacija terena.

Uklanjanje starog, oštećenog preraslog grmlja već je završeno u nekoliko opština, a danas je taj posao započet u Novom Sarajevu, u Grbavičkoj ulici. Narednih dana projektom će biti obuhvaćeno nekoliko lokacija u naseljima Grbavica I i II.

Ekipa Parka zadužena za rekonstrukciju i izgradnju novih zelenih površina već je uklonila staro grmlje u Vogošći, gdje je za rekonstrukciju ili novu sadnju pripremljeno 752 kvadrata površine, u Centru 780 kvadrata površine, u Novom Gradu 795 kvadrata površine, te na Ilidži 324 kvadrata javnih zelenih površina.

Ovaj projekat finansira resorno Ministarstvo, u potpunosti ga realizuje KJKP Park, a plan je na proljeće pokrenuti aktivnosti na sadnji novih sadnica i obnovi, odnosno rekonstrukciji travnjaka i zemljišta.

Radio AS