Sarajevski profesor Vedran Zubić proglašen jednim od najboljih na svijetu

Vedran Zubić, najpoznatiji profesor geografije u BiH, danas je u Indiji dobio nagradu za jednog od najboljih profesora na svijetu.

Nagradu Global Teacher Award 2022. primio je danas i to podijelio na društvenim mrežama.

Profesor Zubić kaže kako je bilo teško sakriti emocije kada su pročitali njegovo ime.

“Na izlasku na binu čujem kako moj Dejan Nemčić galami ‘DOBRINJA’, a ja odgovaram u hodu ‘JE ČUDO!'”, napisao je Zubić nakon što je primio nagradu te dodao:

“Vi na ovoj diplomi vidite samo jedno ime, a ja ih vidim na stotine jer tu je moja obitelj, roditelji, prijatelji, moji učenici i kolege.”

Na nagradi popularnom profesoru čestitao je i USAID BiH uz popratni video.

“Ponosni na Vedrana Zubića! Bravo! Pogledajte još jednom kratki film o Vedranu Zubiću, profesoru geografije u sarajevskoj gimnaziji Dobrinja, istinskom heroju BiH”, naveli su iz USAID-a.

Vedrana Zubića, profesora geografije, učenici su 2017. godine proglasili najboljim profesorom. Rođen je u Sarajevu 1975. godine. Od 1983. godine živi u sarajevskom naselju Dobrinja, koja je, kako je znao reći, njegov personalni i profesionalni “okvir”.

Više od 20 godina radi u Gimnaziji Dobrinja.

Zubić je profesor koji je svojim originalnim pristupom učenicima doprinio da se mnogi zainteresuju za školske aktivnosti, a posebno geografiju i lijepe društvene navike.

(Feđa Kulina/Radio AS Sarajevo)

Radio AS