“Djeca u pokretu – Veći od života”: Stvaranje društvene sredine sa što manje predrasuda

Novi projekat za djecu sarajevskog Udruženja za internacionalni razvoj muzike, teatra i multimedije naziva “Djeca u pokretu – Veći od života” realizirat će se putem medijske kampanje bazirane na muzičkom spotu za pjesmu “Lets Be Larger Than Life”, koju izvodi četrnaestogodišnji pjevač Ali Skenderagić, pobjednik takmičenja za najbolji pop rock vokal na Međunarodnom festivalu dječije umjetnosti FEDU 2021.

“Ove godine obilježava se  30. godina od početka rata u BiH, a svedoci smo i novog razarajućeg rata u Ukrajini. Želja nam je da kroz jedan muzički dokument skrenemo pažnju javnosti i podsjetimo na posljedice razaranja i tektonske promjene u životima najranjivijih članova našeg društva, djece. Kreativni tim projekta čine umjetnici koji su odrastali tokom ratnih godina u BiH i upravo mi smo jednom bili ta djeca i svjedoci onog što danas proživljavaju neka druga djeca, u nekom drugom vremenu i dijelu svijeta”, izjavila je za Fenu producentica projekta Alma Ferović Fazlić.

Projekt ima za cilj da doprinese stvaranju društvene sredine sa što manje predrasuda, a što više prihvatanja i razumijevanja djece u pokretu, uzimajući u obzir da je BiH i dalje tranzitna zemlja za izbjeglice i imigrante.

Autor muzike i teksta pjesme za video materijal je bh. akademski kompozitor i muzički producent Adnan Mušanović, a autorski tim čine koreografkinja Samra Mlinar Mandić, direktor fotografije Alen Hadžić Morris, kostimograf i make up artist Aleksandra Korizma te glumica Irma Alimanović koja je zadužena za glumu i scenski pokret.

Nakon višemjesečnih proba u iMTM i saradničkom udruženju “Kurser”, video materijal snimljen je 5. novembra u nedovršenom studiju BHRT-a uz učešće djece uzrasta od 7 do 15 godina koji su u fokusu projekta, kako bi se osnažili i uključili u aktivnu ulogu u akcijama i procesima koji se tiču položaja djece u pokretu.

“Glavnu ulogu u spotu tumači devetogodišnja Emili Kršo te još 24 djece, koji su u procesu priprema imali priliku kroz zajednički edukativni rad u pripremi za uloge na video materijalu, produciranju koreografije kroz ličnu kolegijalnost preispitati predrasude nametnute društvenim diskursom, ali se istovremeno  pozabaviti i zamisliti nad problemom antagonizama prema drugim nacijama ili rasama i na umjetnički način potražiti puteve za prevazilaženje tih antagonizama”, kazala je Alma Ferović Fazlić.

Višemjesečni projekt završit će sa promotivnim eventom i premijerom video materijala, koji će u decembru ove godine biti organiziran na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, nakon čega će video materijal imati i svoju tv premijeru na BHT 1.

Projekt je finansijski podržala Općina Centar Sarajevo, a produkcijski partneri projekta su Udruženje Kurser i Agencija Komitet iz Sarajeva.

Radio AS