Sarajlije na mirnom skupu za Ukrajinu: “Nadamo se da neće patiti dugo kao mi”

U Sarajevu je održan mirni skup podrške narodu Ukrajine pod nazivom “Stojimo uz Ukrajinu”. Kako su kazali organizatori, ovaj skup je doprinos grada Sarajeva, njegovog civilnog društva i građana kao podrška narodu Ukrajine i svim nedužnim žrtvama patnje, mržnje i terora.

Građani su držali transparente “Sarajevo voli Kijev”, “Sarajevo je Ukrajina” i “Zaustavite Putina”.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić kazala je kako Sarajlije najbolje znaju i mogu osjetiti kroz šta prolazi narod Ukrajine.

“Mi smo prošli agresiju, preživjeli opsadu. Želimo pokazati solidarnost. Grad Sarajevo je iz rezerve budžeta izdvojio 20.000 KM i taj iznos će biti uplaćen Crvenom krstu Ukrajine. Nadamo se da ukrajinski narod neće patiti onoliko dugo koliko su patile Sarajlije i Bosanci i Hercegovci”, kazala je Karić.

Serhii Miniailovi, otpravnik poslova  Ambasade Ukrajine u Bosni i Hercegovini, kazao je kako mu je već 45 dana koliko traju borbe, teško pronaći riječi kojima bi opisao kako se osjeća i zamolio sve da odaju počast svim žrtvama Ukrajine.

“Ljutnja, užas, bijes, žudnja za osvetom – čini mi se da su ove i bilo koje druge riječi koje opisuju emocije previše banalne i zastarjele, nakon onoga što vidim na fotografijama i snimcima iz ukrajinskih gradova.  Već milion Ukrajinaca su prestali da se čude akcijama moskovskih horda koji su nasrnuli na Ukrajinu s ciljem da ubijaju, pljačkaju, siluju i uništavaju za sva živa bića.  Međutim, uz duboku zahvalnost stranim liderima i državama koje nam pomažu da odbranimo pravo na život i nezavisnost države, zanima me kako je moguće biti gluh, slijep, neutralan, ravnodušan prema ljudskoj patnji i tuzi miliona ljudi.  Uvjeren sam da prema tuzi niko ne može neutralan i ravnodušan. Za sve dolazi vrijeme osvete i plaćanja računa. Nakon naše pobjede i sloma moskovske fašističke države, politolozi i filozofi će dugo vremena analizirati izvore ove apologije zla koja ima svoje pristalice ne samo u Moskvi već i negdje u Evropi.  Zahvaljujem se što niste ravnodušni, što pronalazite način da pokažete da vam nije svejedno”, rekao je.

Organizator protesta je Centar za postkonfliktna istraživanja.

ba.n1info.com

Radio AS