Građani će birati budući izgled parka Hastahana u Sarajevu

Prva faza internacionalnog javnog poziva za dostavljanje idejnog rješenja javnog prostora “Hastahana” okončana je 6. aprila 2022. godine.

Na internacionalni javni poziv koji je Općina Centar raspisala u partnerstvu sa UNDP-pristiglo je preko 80 prijava kako domaćih, tako i stranih arhitekata.

Konkursu su prethodile javne konsultacije o budućim sadržajima i funkcijama ovog prostora, kroz koji je zaprimljeno gotovo 400 odgovora i ideja građana, koji su sada uključeni u smjernice javnog poziva.

Internacionalni petočlani žiri sastavljen od relevantnih renomiranih profesionalaca razmatrat će dostavljene prijedloge idejnih rješenja i nagraditi tri najbolja u skladu sa uslovima ovog javnog poziva.

“Projekti troje finalista će 18. aprila biti stavljeni na javno glasanje putem online platforme urbanlab.ba. Idejno rješenje koje osvoji najveći broj glasova građana će u narednom periodu u saradnji sa autorima biti razrađeno i implementirano kako bi prostor Hastahane konačno postao javna parkovska površina dostojna centra glavnog grada”, navode iz općine.

U sastavu internacionalnog žirija za odabir finalista su Roth Cerina iz Hrvatske, Roland Krebs iz Austrije, Adnan Harambašić iz Norveške, Marina Dimova iz BiH i Selma Islambegović iz BiH, uposlenica Općine Centar.

Radio AS