Sattler: Svi nivoi vlasti igraju važnu ulogu u realizaciji 14 prioriteta

Šef Delegacije i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini ambasador Johann Sattler održao je danas sastanak s predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti Kantona Sarajevo.

Ovaj sastanak prethodio je političkom dijalogu između Evropske unije u BiH i Kantona Sarajevu u čijem fokusu su bile teme posvećene procesu pristupanja naše zemlje Evropskoj uniji, strateškom razvoju zakonodavstva i politike, kao i EU programiranjima i finansiranjima.

Nakon sastanka s članovima Predsjedništva i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, posjeta Zeničko-dobojskom, Posavskom, Bosansko-podrinjskom i Unsko-sanskom kantonu, te posjete Banjoj Luci, sastanak ambasadora Sattlera s vlastima KS bila je još jedna prilika kako bi se potvrdila posvećenost evropskom putu BiH. 

Dodjela kandidatskog statusa u decembru 2022. godine je bila važna prekretnica za Bosnu i Hercegovinu, ali i poticaj za novoizabrane lidere da s novim zamahom provedu reforme potrebne za pristupanje EU. 

Značajne reforme su nužne kako bi zemlja ispunila svih 14 ključnih prioriteta navedenih u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Na sastanku s predsjedavajućim Skupštine KS Elvedinom Okerićem, dopredsjedavajućim Skupštine KS Danijelom Kristić, Jelenom Pekić i Viborom Handžićem, te premijerom KS Nihadom Ukom razgovarano je o zajedničkim projektima koji se realiziraju i koji će biti realizirani u skorijem periodu na području Kantona.

Predsjedavajući Okerić je rekao da je Kanton Sarajevo već nekoliko godina ogledni primjer na koji način je moguće mijenjati procese unutar KS i ponuditi ih drugim kantonima, kao i višim nivoima vlasti. Neki od njih su, kako je naveo, uspostavljanje antikoruptivnog sistema, unapređenje sigurnosnog sistema, jačanje vladavine prava i pristup ekonomskim mjerama, posebno u vremenu pandemije koronaviurusa.

“U prethodne dvije godine, Skupština KS bila je najaktivniji i najproduktivniji parlament u BiH. Razmatrano je 75 zakonskih propisa kroz koje je omogućeno vraćanje prava građanima, a sve to ne bi bilo moguće bez podrške naših prijatelja iz Evropske unije. Razgovarali smo o aktuelnim projektima koji se realizuju u Kantonu Sarajevo, kao i onim koji se očekuju u narednom periodu kada je u pitanju zakonodavna i izvršna vlast”, rekao je Okerić i dodao da je prošle godine KS bio domaćin prve konferencije predsjedavajućih skupština na kojoj su s predstavnicima drugih kantona podijeljene dobre prakse iz KS.

“Bila je to prilika da ih pozovemo da daju svoj doprinos kada je u pitanju ispunjavanje 14 uslova za pristup BiH Evropskoj uniji, jer kantoni u tom procesu imaju značajnu ulogu, zbog čega je važna parlamentarna saradnja, kako predsjedavajućih skupština, tako i ostalih nivoa vlasti u BiH. Navedene aktivnosti biće nastavljene i u narednom periodu, kako bi uspostavili kvalitetnu saradnju”, rekao je Okerić.

Premijer Uk zahvalio se ambasadoru Sattleru i Evropskoj uniji u BIH i što svoj posao rade dosljedno, s realizacijom suštinskih projekata za dobrobit građana, a u kojima će Vlada KS biti partner. 

Jedan od zajedničkih projekata je izmještanje Kazneno-popravnog zavoda Miljacka iz centra grada, odnosno izgradnja savremene pritvorske jedinice na lokalitetu Igman-Blažuj. Prema riječima premijera Uka, njegova izgradnja je u završnoj fazi, a izmještanje se očekuje do kraja ove godine.

“Paralelno s tim, radi se na proširenju kapaciteta Općinskog i Kantonalnog suda u Sarajevu, a iduće godine biće završen i projekt rekonstrukcije uskotračne pruge od Sarajeva do Pala, kojom je išao ‘Ćiro’. Tu je i projekt energijske efikasnosti javnih i privatnih zgrada, koji će biti jedan od prioriteta Vlade KS. Razgovaramo i o projektu uvođenja toplotnih pumpi, kao i o pomoći Evropske unije u vidu socijalnog zbrinjavanja osoba koje su uslijed problema s energentima morali da plaćaju veće iznose, za šta je građanima BiH na raspolaganju 70 miliona EUR-a”, rekao je premijer Uk.

Radio AS