Potpisan Sporazum za infrastrukturno uređenje inovacijsko-tehnološkog parka Šip

Ministar privrede Kantona Sarajevo Zlatko Mijatović i direktorica Zavoda za izgradnju KS Belma Barlov potpisali su danas sporazum s načelnikom Općine Centar Srđanom Mandićem za sufinansiranje infrastrukturnog uređenja Inovacijsko-tehnološkog parka “Šip”.

Projekt Izgradnje infrastrukture u Inovacijsko-tehnološkom parku “Šip” Ministarstvo privrede KS će sufinansirati u iznosu do 1.270.000 KM, a Općina Centar se obavezuje da će preostala potrebna sredstva za realizaciju ovog projekta nadomjestiti iz općinskog budžeta, kao i da će što prije krenuti u njihovu realizaciju.

“Posebno mi je drago što smo danas potpisali sporazum za infrastrukturno uređenje Inovacijsko-tehnološkog parka ‘Šip’ koji nam je od posebne važnosti, obzirom da je IT industrija brzorastuća industrija u Kantonu Sarajevo i mi je prepoznajemo kao strateški važnu industriju”, rekao je ministar privrede Zlatko Mijatović.

Dodao je da Ministarstvo privrede KS prepoznaje da je unapređivanje i infrastrukturno uređenje poslovnih zona među najznačajnijim preprekama na koje nailaze investitori koji žele ulagati u poslovne zone na području sarajevskog kantona, te da je to jedan od osnovnih razloga zbog kojih Vlada KS nastoji kontinuirano ulagati u rješavanje problema vezanih za imovinsko-pravne odnose i infrastrukturno uređenje u okviru industrijsko-poslovnih zona.

Ministar Mijatović najavio da Kanton Sarajevo planirana finansijska ulaganja u projekte koji se odnose na uređenje poslovnih zona tokom 2023. godini, i to iznosom od 4.345.000 KM, kao i da se nada da će ovaj iznos prije svega otvoriti mogućnosti za nova ulaganja u poslovne zone, otvaranje novih radnih mjesta i tako podići standard života u Kantonu Sarajevo na jedan viši nivo.

Načelnik Mandić je napomenuo da će odobrena sredstva iskoristiti za rad na uređenju takozvane IT saobraćajnice, koja je neophodna kako bi počeli građevinski radovi investitora u ovom inovacijsko-tehnološkom parku.

Radio AS