SEF: Biće predstavljena najnovija tehnološka rješenja u oblasti solarnih panela

Prvi dan Sarajevskog energetskog foruma donio je izuzetno važne rasprave i inicijative vezane za energetsku krizu i ekspanziju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

Učesnici foruma su se fokusirali na analizu trenutne situacije i traženje inovativnih rješenja za osiguranje stabilnosti energetskog sektora.

Paneli su se bavili pitanjima energetske efikasnosti, diversifikacije izvora energije i optimizacije potrošnje, trenutnom pozicijom BiH i zemalja regiona u procesu dekarbonizacije, korištenju mreže i izazovima prekograničnih kapaciteta, te mogućnostima zajedničkog nastupa, ali i prelasku na zeleni hidrogen i biomasu.

Šta mora uraditi država, a koje pripreme treba učiniti privreda bila su ključna pitanja na koja su odgovore ponudili panelisti. Govorilo se i berzama električne energije i ulozi tzv. virtualnih elektrana u osiguranju dugoročnih ugovora o otkupu. Poseban naglasak je stavljen na važnost smanjenja ovisnosti o fosilnim gorivima i promicanju čistih i održivih alternativa.

Drugi dan Sarajevskog energetskog foruma počinje panelom o zelenim certifikatima i garancijama porijekla. Energetska zajednica planira uvođenje taksi na emisiju CO2 za BiH od 1. januara 2026. godine. To bi značilo do 2040. godine postepeno oporezivanje emisije CO2 iz kompanija koje proizvode električnu energiju, toplinsku energiju i robu na bazi fosilnih goriva.

Ukoliko proizvodnju ne prilagode novim tržišnim zahtjevima, izvoznim kompanijama iz BiH konkurentnost će biti upitna, a ishod poslovanja poznat.

Kako pripremiti privredu za proces uvođenja taksi na emisiju CO2?

Odgovore na ova i druga pitanja ponudit će panelisti Eldar Hukić, stručnjak za tržište i snabdijevanje energijom FERK, Fejsal Ćorović, ekspert UNDP-a, Ernest Brajković , predsjednik Drvnog klastera Hercegovina, te Bojan Šapurić, predstavnik Elektroprivrede RS. Danas će se govoriti i o ulozi prosumera, građanskoj energiji i energetskim zajednicama u bržoj energetskoj tranziciji – prednostima, slabostima i naučenim lekcijama iz regiona.

Početni troškovi za tehnologije solarne energije relativno su visoki u usporedbi s drugim izvorima energije, ali su operativni troškovi niski. 

Stoga su privlačni uvjeti financiranja ključni za njihovo konkurentno uvođenje. O fondovima, EU planovima i ESCO modelima govorit će Jadranka Joksimović, ekspert za međunarodnu politiku i fondove Srbije, Halil Sulejmanović, predsjednik Udrušenja ESCO FBiH, Hamdija Mujezin, ekspert UNDP-a te Srđan Todorović , direktor Fonda za zaštitu životne sredine RS.

Jedno od najinteresantnijih izlaganja očekuje se na prezentaciji kompanije Canadian Solar, TOP 5 svjetskih proizvođača solarnih panela. Sales Manager Canadian Solar EMEA GmgH Wen-Hsin Tseng, predstavit će učesnicima iz prve ruke najnovija tehnološka rješenja u oblasti solarnih panela.

Radio AS