Oko 500 mladih širom BiH uključeno u projekat “Mladi za vladavinu prava”

Više od 500 mladih širom Bosne i Hercegovine, predstavnika pravosuđa i nevladinog sektora bilo je uključeno u projekt “Mladi za vladavinu prava”, kako bi podržali proces reforme pravosuđa, nesmetano funkcionisanje pravosudnog sistema, borbu protiv korupcije, zaštitu ljudskih prava i sloboda pred sudovima. 

Rezultate projekta danas su na završnoj konferenciji predstavili Lara Sutović, ispred Udruženja Ja bih u EU, program menadžer Delegacije EU u BiH Enrico Visentin, predsjednica Udruženja žena sudija u BiH Amela Mahić Samardžić, koji su ukazali na važnost projekta “Mladi za vladavinu prava”.

S obzirom na to da temeljne vrijednosti Evropske unije uključuju vladavinu prava i poštivanje ljudskih prava, što je i osnova da bi građani mogli da ostvaruju svoja prava i slobode, Bosna i Hercegovina će, da bi postala članica EU, morati poštivati ​​te vrijednosti i biti posvećena njenom promicanju.

“Projekat je značajan i po tome što je otvorio vrata pravosudnih udruženja i institucija novim generacijama koje su, kroz dijalog s predstavnicima pravosuđa, razmatrali značaj vladavine prava za njihov život i napredak društva u cjelini”, kazala je Sutović.

Za predstavnike pravosuđa, dodala je, projekat je pružio priliku da, u kontaktima s mladima, razgovaraju o funkcionisanju pravosudnog sistema i vraćanju povjerenja mladih u pravosuđe.

Projekat je prilika za mlade ljude i civilno društvo, kako je kazao Visentin Enrico, da nauče o vladavini prava, te da uvide koliko je ona važna za njihov svakodnevni život i zajedničku budućnost.

“Projekat je približio koncept vladavine prava životima mladih i omogućio im da se aktivno uključe u ove važne procese”, naglasio je Visentin.

Po riječima Mahić Samardžić, Udruženje žena sudija prepoznalo je značaj projekta i odazvali su se pozivu želeći da svoje znanje prenesu na mlade ljude.

“Naša poruka mladim ljudima je da kontinuirano insistiraju i uključe se u procese koji jačaju vladavinu prava”, istakla je Mahić Samardžić.

U okviru projekta, koji je počeo u januaru 2021. godine, proizvedeno je devet modula, održano 10 panela sa predstavnicima pravosudne zajednice širom BiH i online, te organizovano takmičenje u simulaciji suđenja.

Snimljeni su i emitovani edukativni video materijali i priče, organizovane posjete Kantonalnom i Općinskom sudu u Sarajevu, Udruženju žena sudija u BiH, Udruženju tužilaca FBiH, Udruženju pravnika RS, Udruženju sudija RS i ELSI.

Napravljen je priručnik “Vladavina prava – LAB za mlade”, a upriličena je i simulacija suđenja u Banjoj Luci, Mostaru i Sarajevu.

Za pobjednicu u simulaciji suđenja Mašu Fazlić, to je bila jedinstvena prilika i neprocjenjivo iskustvo da nauči od pravnika i sudija direktno kako izgledaju suđenja i kako se odvijaju postupci pred sudovima.

Projekat su implementirali udruženja JaBiHeu i ORC Tuzla, uz finansijsku podršku Evropske unije u BiH.

(FENA)

Radio AS