Senita Slipac za Radio AS o OREA platformi, nadolazećem OREA Art Marketu, bh. kreativcima, Bosana Fondaciji…

Foto: Senita Slipac

O motivaciji, dosadašnjim uspjesima i budućim planovima za OREA platformu i Fondaciju Bosana, te sedmom OREA Art Marketu koji će uskoro biti održan, razgovarali smo sa Senitom Slipac, suosnivačicom OREA platforme i Fondacije Bosana.

Razgovarali: Aida Hasović i Feđa Kulina

Kako i kada ste došli na ideju da osnujete OREA platformu i koji su ciljevi Vaše platforme?

Prije pet godina, zajedno sa prijateljicom i svojim suprugom, željela sam da nađemo način da promovišemo domaće brendove van granica BiH, jer je tada još uvijek bilo teško ili skoro nemoguće naći naše proizvode van Bosne i Hercegovine. Htjeli smo da omogućimo kupcima kupovinu i dostavu proizvoda naših domaćih brendova bilo gdje u svijetu, jer smo uvidjeli koliko je naše tržište kvalitetno i kreativno. Željeli smo da povežemo kupce iz cijelog svijeta koji cijene unikatni ručni rad sa prodavačima iz naše zemlje i regije. Cilj nam je bila promocija domaćeg i kvalitetnog proizvoda, ali i da podignemo svijest ljudi u našoj zemlji i regiji o tome koliko je ručni rad cijenjen i vrijedan.

Foto: Privatni arhiv

Koje su najveće prepreke s kojima se suočavate u radu sa svojom platformom i kako ih prevazilazite?

Najveće prepreke su sa kupcima koji imaju nesigurnost prilikom online kupovine i online plaćanja. Tu radimo dosta na edukaciji i promociji online kupovine i dostave na kućnu adresu, koja umnogome olakšava svakodnevni život. Također, kada su u pitanju prodavači, potrebno je da rade još na edukaciji i usavršavanju online poslovanja i da shvate koliko je bitna fotografija proizvoda, da je važno da se jave kupcima na vrijeme i odgovore, pošalju proizvod na vrijeme, provjere da li je stigao i da li su kupci zadovoljni proizvodom i slično… To su dva najveća izazova, pored klasičnih, da je općenito teško poslovati u BiH sa regulativama i zakonima, koji još uvijek nisu prilagođeni e-komercu i online biznisu. Nadamo se da će se raditi na unapređenju toga jer svijet ide sve više ka online kupovini i bit će sve više firmi koje ili direktno ili isključivo posluju online, ili im je potrebna poslovna saradnja u online svijetu da bi uspjeli.

Uskoro će biti održan i drugi po redu OREA Art Market u ovoj godini, a sedmi otkako postoji OREA. Kada i gdje će biti održan bazar i šta nas to očekuje ovaj put?

OREA Art Market bit će održan u Domu mladih 12. novembra, od 11 do 18 časova. Kao i svake godine, imat ćemo sjajne domaće izlagače, tačnije 53 izlagača. Imat ćemo veoma interesantan Dječiji kutak gdje će sva djeca moći da se zabave, dok odrasli uživaju u kupovini i upoznavanju sa našim novim brendovima. Tu će biti sjajna ponuda brendova koje smo možda već navikli da kupujemo. Također, imat ćemo i edukativni dio na Art Marketu koji do sada nismo imali, a to je panel diskusija o tome kako mali biznisi na OREI posluju te će se govoriti općenito o tome kako se poslovanje u BiH može bolje da primijeni na održivi razvoj i poslovno okruženje. Sav prihod od ulaznica na Art Marketu kao i dio od prodaje rukotvorina, bit će doniran za potrebe rada Roditeljske kuće Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka.

Foto: OREA

Vi ste magistrirali područje rješavanja sukoba i diplomatije na Univerzitetu Seton Hall i diplomirali iz međunarodnih odnosa na Kalifornijskom univerzitetu u Santa Barbari. Kakvo je Vaše viđenje obrazovanja u Bosni i Hercegovini?

Smatram da obrazovanju u Bosni i Hercegovini najviše fali praktičnog rada. Studenti su najviše fokusirani na učenje činjenica iz knjiga, a veoma malo imaju prilika to znanje primijeniti u praksi i u životu ili na poslu sutra kada im bude trebalo.

Također ste suosnivačica Fondacije Bosana sa sjedištem u Los Angelesu u okviru koje stipendirate mlade iz BiH. Možete li nam reći nešto više o Fondaciji i otkud želja za osnivanjem takve organizacije?

Bosana Fondacija je osnovana 2010. godine dok sam još bila u Americi. Naša želja je bila da pružimo bolju priliku mladima u Bosni i Hercegovini koji žele da studiraju i sebe usavršavaju ne samo kroz školovanje, nego i profesionalni razvoj. Htjeli smo kroz naše stipendiranje da studenti, pored fakultetskog obrazovanja, imaju prilike za profesionalni razvoj i da, sutra kada završe fakultet, budu spremni za rad. Smatram da je edukacija nešto najvažnije čime možemo pomoći i pružiti mladima jer im se na taj način omogućava da unaprijede svoj život. Do sada smo uspješno podržali preko 200 mladih u Bosni i Hercegovini.

Foto: Fondacija Bosana

S obzirom na to da uveliko podržavate rad mladih i želite im pružiti bolje i kvalitetnije obrazovanje, kako kroz Fondaciju Bosana, tako i kroz OREU, možete li nam reći više o programu Moja praksa u organizaciji INTERA Tehnološkog parka koji ste također prepoznali kao priliku za mlade osobe i njihovo sticanje prvog radnog iskustva? Da li se mladi trebaju prijavljivati na takve pozive?

Apsolutno! To su upravo one prilike koje mladi ne dobijaju kroz fakultetsko obrazovanje. Takvi i slični projekti kao što je Moja praksa su sjajna prilika da steknete iskustvo i znanje koje će vam itekako pomoći u pronalaženju posla.

Kakve planove imate za budućnost i kako vidite razvoj OREA platforme i Fondacije Bosana u narednim godinama?

Planovi su nam da se širimo kroz OREU na evropsko tržište, da budemo platforma na kojoj će biti prodavači iz cijele Evrope. To nam je cilj u narednih par godina. Također, kroz Bosanu je plan da se umrežavamo sa sličnim organizacijama, da pomažemo što većem broju mladih i da im pružimo što više prilika za profesionalno i privatno usavršavanje.

Foto: OREA

Koju poruku želite poslati kreativcima, ali i mladima u Bosni i Hercegovini?

Uvijek kažem da je najvažnije da spoznaš šta je to što istinski želiš da radiš, kojim poslom želiš da se baviš, bilo da je to kreativni rad, stvaranje proizvoda, usavršavanje usluga… U čemu god se pronalaziš, radi na tome da se maksimalno usavršiš u toj sferi. Naravno, niko ne mora ostati zauvijek u nekom poslu. Taj posao može da se mijenja, ali je bitno, kada nešto radiš, da se tome maksimalno posvetiš, da se pripremiš na svaki mogući način i radiš što je najbolje moguće u sredini u kojoj jesi.

Radio AS