Sindikat obilježio 140 godina uspješnog postojanja Profesionalne vatrogasne brigade KS

Profesionalna vatrogasna brigada Kantona Sarajevo danas obilježava 140 godina od osnivanja, od kada pravi heroji iz ulice čuvaju i brane svoje sugrađane i svoje Sarajevo od požara i vatre, saopćio je Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo.

Još davne 1883. godine, u vrijeme austrougarske vladavine, osnovana je prva vatrogasna jedinica u Sarajevu za čije potrebe je izgrađena zgrada u kojoj se danas nalazi sjedište PVB-a.

“Čast nam je da u našem članstvu imamo prave heroje, koji se svaki dan stavljaju na raspolaganje svima nama i koji su spremi da pomognu u svakom momentu. U svoje ime i u ime Upravnog odbora Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo želim sretnu 140. godišnjicu postojanja”, kazao je predsjednik Sindikata Elvis Zornić.

Predsjednik Sindikalne organizacije Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo Armin Hrelja je prije svega istakao da je jako ponosan što je vatrogasac.

“Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo godinama se bori za bolja prava vatrogasaca i oni su neozostavan dio ovog sindikata. Borba za još bolja prava nastaviće se i u budućnosti”, poručio je Hrelja.

On je također svojim kolegama uputio iskrene čestitke.

U Sindikatu ističu da će nastaviti aktivnosti po pitanju opremljenosti, brojnosti i obučenosti vatrogasaca, a time i njihove bezbjednosti na poslovima gašenja požara i spašavanja ljudi i materijalnih dobara, sve kako bi ovaj sistem poštovao utvrđene međunarodne stabdarde.

Radio AS