Potpisan memorandum: Sarajevo lider Mreže gradskih projektnih timova za Zapadni Balkan

U Sarajevu su se jučer okupili gradonačelnici i predstavnici devet gradova regiona kako bi ozvaničili uspostavljanje Mreže gradskih projektnih timova za Zapadni Balkan.

Gradonačelnici i predstavnici Bara, Leskovca, Svetog Nikole, Elbasana, Mostara, Sarajeva, Podgorice, Prištine i Novog Pazara okupili su se jučer u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, u prisustvu Daniela Stinskyog, predstavnika njemačke ambasade u Sarajevu i Natalije El Hage, direktorice GIZ kancelarije u Sarajevu.

Grad Sarajevo inicirao je uspostavu ove Mreže gradova, koja će raditi na osnaživanju gradskih timova u procesu pristupanja Evropskoj uniji i drugim fondovima, te koja će rezultirati zajedničkim aplikacijama i projektima koji su od koristi za sve građane.

Inicijativu je finansiralo njemačko Federalno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a implementira je Njemačka razvojna agencija GIZ, uz tehničku podršku Mreže lokalnih zajednica Jugoistočne Evrope NALAS.

“Grad Sarajevo od danas je lider Mreže gradskih projektnih timova za Zapadni Balkan. Sa gradonačelnicima i predstavnicima gradova: Mostara, Podgorice, Novog Pazara, Bara, Leskovca, Svetog Nikole, Elbasana, Prištine, potpisala sam Memorandum o razumijevanju. Time smo iskazali spremnost da osnažimo saradnju u procesu pristupanja EU i drugim fondovima za podršku projektima za naše zajednice i cijeli region. Kada udružimo snage, efekti su jači i sve postaje moguće. Ponosna sam na naš tim. Hvala GIZ-u i njemačkoj Vladi za podršku”, objavila je gradonačelnica Benjamina Karić na Twitteru.

Radio AS